Article_Top_970x250

DF traži od Ustavnog suda BiH da donese privremena pravila za održavanje izbora u Mostaru

mostar ponovno bez izbora

DF traži od Ustavnog suda BiH da donese privremena pravila za održavanje izbora u Mostaru

svibnja 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Demokratska fronta (DF) poziva Ustavni sud Bosne i Hercegovine da donese privremena pravila za održavanje izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.

U priopćenju DF-a se podsjeća da je Središnje izborno povjerenstvo BiH donijelo Odluku o raspisivanju i održavanju Lokalnih izbora u BiH 2020. godine, u nedjelju, 4. listopada, ponovno bez raspisivanja izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara, prenosi Fena.

- Unatoč svim prijedlozima za pronalaženje političkog rješenja za izmjene Izbornog zakona koje se tiču izbora za Gradsko vijeće Mostara, uključujući i prijedlog koji je u parlamentarnu procedure uputila Demokratska fronta, nedostatak političke volje za iznalaženje rješenja kod dobro poznatih aktera na političkoj sceni u BiH je ponovo bio presudan da se izbori za Mostar ponovo ne raspišu ni 12 godina nakon održavanja posljednjih – navode iz DF-a.

Presudom Europskog suda za ljudska prava “Baralija protiv Bosne i Hercegovine”, kako ističu iz DF-a, naloženo je Bosni i Hercegovini da u roku od šest mjeseci od dana kada ova presuda postane konačna, izmijeni Izborni zakon kako bi omogućila održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Dodaju da je navedena presuda, shodno članu 44. Europske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, postala konačna 29. siječnja 2020. godine.

Navodi se da, ako država to ne učini, Europski sud za ljudska prava je zaključio da je Ustavni sud BiH, prema domaćem zakonu i praksi, ovlašten da donese privremena pravila kao nužne prijelazne mjere.

- S obzirom da se ne može očekivati da u parlamentu u skoro vrijeme dođe do političkog dogovora oko izbora za Gradsko vijeće Mostara, pozivamo Ustavni sud BiH, da kao vrhovni pravosudni autoritet donese privremena pravila za održavanje izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara, kako je i utvrđeno presudom Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Baralija protiv Bosne i Hercegovine” – kaže se u priopćenju DF-a.

Dnevnik.ba

Tagovi: