StoryEditor
sve po zakonu

DF-ov zastupnik otišao u mirovinu, uzeo otpremninu i nastavio primati plaću u Skupštini FBiH

Piše desk  /  10.02.2022., 20:50h
"Sva država je nemoralna”, kazao je Dževad Adžem za Faktor u rujnu prošle godine, ne sluteći da će ovom izjavom upravo opisati sebe za nekoliko mjeseci.

“Sve je po Zakonu”, rečenica je koja je neke političare u Bosni i Hercegovini proslavila. Oni koji ne prate politiku rekli bi možda kako su to veliki poštovatelji zakona, ljubitelji pravde i legalisti za primjer. No, ako malo detaljnije pogledate zakone, vidjet ćete da su mnogi krojeni kako bi se političari u našoj zemlji što lakše bogatili.

Toliko vrsta privilegija i bonusa nemaju političari nijedne europske zemlje. Nekada naprosto impresionira kreativnost svih naziva privilegija na koje, po Zakonu, imaju pravo svi izabrani ili stranački delegirani dužnosnici, piše Buka.

I kao da nije bilo dovoljno to što imaju mnogo veće plaće od ostatka građana koji za život zarađuju u realnom sektoru, zakonski im je omogućeno da istovremeno mogu primati i plaće i mirovine, da, opet zakonski, mogu otići u mirovinu, uzeti otpremninu i vratiti se u parlamentarne klupe i nastaviti profesionalni angažman koji se financira iz prorčuna kojeg pune porezni obveznici.

Priča o karakteru zastupnika

Posljednji koji je iskoristio naklonost zakona je Dževad Adžem, zastupnik Demokratske fronte u Parlamentu Federacije BiH, navodi Buka.

Naime, on je, prema dokumentima koji su u posjedu Buke, 14. siječnja ove godine od Administrativne komisije Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zatražio da se s 31. siječnjem donese rješenje o prestanku radnog odnosa radi ostvarivanja prava koja mu pripadaju, s obzirom da je ispunio uvjete za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu.

Istovremeno je, u skladu sa Zakonom o pravima izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih dužnosti i savjetnika u institucijama vlasti Federacije BiH, zatražio da mu se odobri pravo na profesionalni angažman u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, točnije pravo na plaću i ostala prava koja mu, opet u skladu sa Zakonom, pripadaju, počevši od dana 3. veljače 2022. godine.

Slučaj Jasmine Zubić

Dakle, s aspekta zakona sve je dozvoljeno. No, pitate se vjerojatno gdje je tu moral i gdje je tu osjećaj pripadnosti narodu koji godinama u ovoj zemlji jedva spaja kraj s krajem. Nema ga. Moral se, barem u slučaju Adžema, spominje samo u slučaju kada drugi zastupnici zatraže iste privilegije. Tako je DF-ov zastupnik u rujnu prošle godine moralizirao zastupnici SDP-a Jasmini Zubić koja je podnijela zahtjev za odlazak u mirovinu i povratak u Parlament.

“Jasmina Zubić je predala zahtjev za umirovljenje, a onda isto tako i zahtjev za ponovnu profesionalizaciju. Dakle, ostvaruje pravo na mirovinu, otpremninu i vraća se u smislu profesionalnog zastupnika. Zahtjev je odobren. Gotovo da je bio kompletan sastav Komisije kada se to razmatralo, naprosto zakon to dozvoljava i ona je iskoristila zakonsko pravo da se umorovi, a nakon toga pošto je u aktivnom sazivu parlamentarac, podnijela je zahtjev za profesionalizaciju. Priča koja govori više o karakteru svih nas zastupnika. Kada je nešto drugo u pitanju, to je opća borba za zalaganje za ljudska prava, a onda iskoristite sve što možete jer pretpostavljate da vam je to posljednji angažman. Sva država je nemoralna”, kazao je Dževad Adžem za Faktor u rujnu prošle godine, ne sluteći da će ovom izjavom upravo opisati sebe za nekoliko mjeseci.

Nakon medijskog pritiska, od svojih zahtjeva Zubić je odustala. Nekoliko dana nakon podnošenja zahtjeva za mirovinu, podnijela je novi zahtjev Administrativnoj komisiji u kojem odustaje od penzije i samim time od otpremnine, koja u ovom slučaju iznosi pet plata federalnog zastupnika (oko 15.000 KM).

U ovom slučaju može se zaključiti da isti tretman u javnosti nemaju ni svi zastupnici, kao ni sve stranke. Dok se u medijima pisalo o zahtjevu Zubić i inzistiralo na moralu i suosjećanju s građanima koji teško žive, u slučaju Adžema vidimo da nitko ne poziva na moral.

Dobio dvije otpremnine?

No, ovdje nije kraj priče Adžemovog umirovljenja. Naime, prema informacijama Buke, on je prije nekoliko godina otišao u prijevremenu mirovinu, te kao vojna osoba dobio otpremninu. Potom je 2012. godine postao ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi BPK Goražde, a nakon toga je ušao u Parlament FBiH kao zastupnik DF-a.

Tako je zastupnik DF-a možda postao i jedinstven slučaj koji je uspio dva puta dobiti otpremninu za odlazak u mirovinu i nastaviti profesionalni angažman u Parlamentu FBiH. Sve po Zakonu, piše Buka.

Portal Buka je kontaktirao  i Adžema te zatražili komentar, no, on nam je kazao da nije u prilici komentirati navedenu temu.

Otpremnine i do 35.000 KM

Federalni zastupnici su se imali na koga ugledati. Uzor su im vjerojatno bile kolege iz državnog Parlamenta, koje su također legaliste i poštuju slovo zakona, pogotovo ako taj zakon donosi bogaćenje na račun naroda.

Poznat je svima u državi primjer Dušanke Majkić, izaslanice SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je svojevremeno također otišla u mirovinu, primila otpremninu i za dva dana se vratila u parlamentarne klupe i nastavila primati plaću.

Jedina razlika je što je otpremnina u državnom Parlamentu duplo veća nego u federalnom, pa tako državni parlamentarac za odlazak u mirovinu može inkasirati i 35.000 KM.

Podsjetimo, svojevremeno je državni zastupnik Damir Arnaut predložio izmjene Zakona, kojima bi se otpremnina s 35.000 KM spustila na 10.000 KM, ali, pogađate, parlamentarci su to odbili. Naime, ni krajem 2019, ni početkom 2020. godine, kada se glasalo o predloženom zakonu, nije bilo dovoljno parlamentaraca kojima su moral i građani ove zemlje na prvom mjestu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 10:50