Article_Top_970x250

DF "kreativno" o odluci SIP-a za Dom naroda: Legalizira se etničko čišćenje

najavili tužbu

DF "kreativno" o odluci SIP-a za Dom naroda: Legalizira se etničko čišćenje

pro 18, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

SIP BiH je na današnjoj sjednici usvojio Odluku o popuni Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine po prijedlogu Branka Petrića koji predviđa korištenje popisa iz 2013. godine kao osnovu za raspodjelu mandata.

Demokratska fronta smatra Željka Komšića kako je time prekršen Ustav FBiH odnosno njegov član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih bit će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa 7 provedenim ima OHR, odnosno Visoki predstavnik u BiH, a s obzirom da Aneks 7 nikada nije proglašen provedenim ova odluka CIK-a dirketno krši Ustav F BiH.

Također, Demokratska fronta podsjeća i na stručno mišljenje Zavoda za statistiku FBiH u kojem je jasno naglašeno da SIP ne može koristiti popis iz 2013. godine kao osnovu za raspodjelu mandata u Domu naroda FBiH. Spomenuti Zavod je pak pod kontrolom bošnjačke politike.

- Nažalost, očigledno je da je većina članova SIP-a, danas bila spremna grubo prekršiti Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, te svojom odlukom legalizirati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992-1995 i takva odluka bit će predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte - priopćeno je iz te stranke.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250