Article_Top_970x250

"DF je u panici, promjenom Izbornog zakona ne bi mogli uzimati pozicije koje pripadaju Hrvatima"

Bošković za ero.tel

"DF je u panici, promjenom Izbornog zakona ne bi mogli uzimati pozicije koje pripadaju Hrvatima"

srp 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

-Nelegitimni, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH i njegova politička stranka su zadnji koji trebaju pričati o legitimnim predstavnicima naroda i legitimnosti. Oni ruše temelje ove države svojim djelovanjem i čine sve kako bi Federacija postala entitet jednoga naroda – rekao je za Ero.tel zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mladen Bošković komentirajući zadnje poruke koje je DF, satelitska stranka SDA, poslala javnosti u vezi promjena Izbornog zakona i legitimnih predstavnika naroda.

Bošković je dodao kako su u DF-u izgleda shvatili kako je promjena Izbornog zakona koja će osigurati da narode predstavljaju njihovi legitimni predstavnici realna opcija, a što bi istovremeno značilo kako DF više neće moći na temelju bošnjačkih glasova uzimati pozicije koje pripadaju Hrvatima, piše Ero.tel.

-Ta stranka i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH bi odavno bili politički mrtvaci da na osnovu bošnjačkih glasova ne uzimaju pozicije koje pripadaju Hrvatima. Takva praksa se kroz promjene Izbornog zakona mora prekinut. Tri konstitutivna naroda u BiH jasno na svakim izborima kažu tko su njihovi legitimni predstavnici. Legitimno predstavljanje je ugroženo do sada samo kod Hrvata jer nam bošnjačkim glasovima izabiru predstavnike, a slični pokušaji su zabilježeni i u Republici Srpskoj. Samo promjenom zakona trajno se može zaustaviti takva praksa, a čime bi bili utvrđeni temelji na kojima je nastala ova zemlja – poručio je Bošković.

Inače, upravo su bivši kadrovi DF-a, naravno u suradnji sa SDA i SDP-om prije prošlih izbora pokušali promijeniti Izborni zakon na način da Federacija bude trajno pretvorena u entitet jednoga naroda.

Takav scenariji je obustavljen u Domu naroda, a Hrvati su ovaj put poručili kako uspostave vlasti u Federaciji neće biti dok se ne riješi pitanje promjene Izbornog zakona. Očito je kako je DF u fazi panike jer bi se onda morali boriti za mjesta koja pripadaju bošnjačkom narodu. I više ne bi bil satelit SDA nego uteg oko vrata Izetbegovićeve stranke koji bi vjerojatno brzo bio uklonjen, piše Ero.tel.

Dnevnik.ba