Article_Top_970x250

DF i praktično potvrdio savezništvo sa SDA

Zastupnički dom PFBiH

DF i praktično potvrdio savezništvo sa SDA

lip 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Klub Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH krajem prošlog mjeseca zatražio je ostavku premijera FBiH Fadila Novalića te dopremijera Jelke Miličević i Veska Drljače. No danas u Zastupničinom domu prevladala je DF-ova odanost Bošnjačkom bloku i Stranci demokratske akcije.

Iz čudnih okolnosti i razloga nažalost ova sjednica se ne prenosi online, što na neki način dokazuje da vladajuća većina iz nekih razloga ne želi da rasprava sa današnje sjednice ode u javnost, kazao je pauzi izvanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zastupnik SDP-a BiH Ivan Boban.

- Kompletna oporba je potpisala zahtjev za pokretanje procedure smjene Vlade FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem. U nekoliko navrata istaknuli smo da sad je idealno prilika da se pokrene postupak izbora nove Vlade FBiH. Situacija je jasna, novu Vladu FBiH će formirati isti politički akteri, tako da ne vidim niti jedan razlog da izborni pobjednici 2018. godine naprosto daju nove kadrove i riješe nas ove agonije – poručio je Boban, prenosi Dnevni avaz.

Komentirajući činjenicu da DF nije potpisao današnji zahtjev, Boban kaže da je DF pokrenuo inicijativu za smjenu rukovodstva Vlade FBiH, a navodno su zadovoljni radom ostalih ministara. 

- Vjerojatno iz tog razloga danas nisu dali svoje potpise – istakao je Boban.

Dodao je da je krajnje upitno funkcioniranje Vlade FBiH uzimajući u obzir mjere zabrane koje je primjeru odredio Sud BiH.

- O tome ćemo danas raspravljati, ali premijer ne smije komunicirati s najbližim suradnicima. Onda ste imali različite teza kako će doći do prevlasti jedne političke stranke u odnosu na drugu. Također postoji ona opcija da on svoje ovlasti prenese na jednog od dva dopremijera – pojasnio je Boban.

Prema njegovim riječima, a budući da se današnja sjednica održava u hotelu Hills na Ilidži, Zastupnički dom Parlamenta FBiH iznajmljivanje sale platio je 2.500 KM.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Irfan Čengić ovom prilikom istakao je da će federalni premijer Novalić svoju dužnost obavljati kao i do sad katastrofalno. 

- Njemu je prije 20 mjeseci istekao mandatar i povjerenje građana, a povjerenje ovog Parlamenta on nema, a vidimo da nemaju povjerenje ni između sebe. Predsjedatelj Doma naroda FBiH Tomislav Martinović trebao bi zakazati sjednicu na kojoj će se birati novi predsjednik i dva potpredsjednika Federacije – smatra Čengić.

Dnevnik.ba