StoryEditor
formiranje vlasti

DF: Do dogovora očigledno neće doći

Piše fena  /  07.04.2023., 16:30h

Demokratska fronta u priopćenju za javnost navodi da će ponuditi visokom predstavniku u BiH Christianu Schmitu prijedlog trajnog rješenja za formiranje vlasti u Federaciji BiH.

- Obzirom da je Schmidt očigledno već odlučio da nametne rješenje koje bi trebalo deblokirati proces formiranja vlasti u Federaciji BiH i da poziva političke stranke da se dogovore, a do tog dogovora očigledno neće doći, Demokratska fronta nudi prijedlog trajnog rješenja gospodinu Schmidtu - navodi se.

Kako naglašavaju, Demokratska fronta prezentirala je taj prijedlog jučer na sjednici Zastupničkog Doma Parlamenta Federacije BiH, ‘a sad koristimo priliku da kažemo da ćemo isto dostaviti Schmidtu jer mislimo da to rješenje zadovoljava sve kriterije dominacije parlamentarne većine u procesu formiranja vlasti’.

Inicijativa kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je da se izmijeni Ustav FBiH na način da imenovanje vlade bude moguće bez saglasnosti jednog potpredsjednika. U prijedlogu DF-a se navodi da bi Vladu FBiH imenovali predsjednik uz saglasnost jednog od potpredsjednika FBiH te da bi, ukoliko se to ne dogodi 60 dana od izbora rukovodstva FBiH, uslijedili prijevremeni izbori u entitetu.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 00:20