Article_Top_970x250

DF: Ako RS formira rezervni sastav s 1000 policajaca, FBiH mora primiti 2500

priopćenje

DF: Ako RS formira rezervni sastav s 1000 policajaca, FBiH mora primiti 2500

tra 19, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Demokratska fronta se u proteklih nekoliko dana već oglašavala u vezi s Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o policiji i unutarnjim poslovima Republike Srpske, a koji se striktno odnosi na uspostavu rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj.

Još jednom upozoravamo međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini, prije svega Ured Visokog predstavnika, Europsku komisiju, OSCE, te akreditirane misije članica PIC-a u Bosni i Hercegovini da ovaj potez predstavlja grubo kršenje Aneksa 1 i 11 Općeg mirovnog sporazuma za mir u BiH, u smislu da su se sve strane u sukobu u Bosni i Hercegovini obvezale raspustiti sve snage izuzev odobrenih policijskih snaga od strane IPTF-a u BiH, Tom odlukom rezervni sastav je morao biti raspušten u svim policijskim agencijama do kraja procesa certifikacije 2002. godine. Također podsjećamo i da je s aspekta pravnog poretka Europske unije ovakav postupak „ocijenjen kao neprimjenjiv“.

Ukoliko i ovaj put i ova antidejtonska aktivnost vlasti Republike Srpske, koja je ujedno protivna europskoj praksi, prođe bez adekvatne reakcije u smislu promptnog zaustavljanja aktivnosti na donošenju izmjena i dopuna ovog zakona, bit ćemo prinuđeni inicirati donošenje zakona i za područje Federacije Bosne i Hercegovine, ali koji će biti u skladu s Dejtonskim sporazumom. Ukoliko se, a kako je planirano, u rezervni sastav policije RS-a primi 1000 policajaca, onda se u Federaciji recipročno treba primiti 2500 policajaca. To ne znači da mi nismo svjesni činjenice da je europski prosjek broja policajaca u zemljama EU 318 policajaca na 100 000 stanovnika, a da je trenutni prosjek u BiH iznad toga, odnosno 436 policajaca na isti broj stanovnika. Svjesni smo i da bi navedeno pojačanje policije u oba entiteta za 3500 službenika povećalo ukupan broj policajaca na prosjek veći od 450 na 100 000 stanovnika i da bi prouzrokovalo financijska izdvajanja od više desetaka milijuna KM za opremanje, edukaciju i angažiranje snaga.

Smatramo, a poučeni iskustvima s početka devedesetih godina, da se mora odgovoriti na adekvatan način istim ili sličnim mjerama, a sve da nas ne bi zadesile posljedice iz već navedenog perioda, s tim da mi to ne bi radili kršeći Dejtonski sporazum već bi na osnovu sigurnosne procjene primili 2500 aktivnih policijskih službenika, a što je u pogledu europske pravne stečevine prihvatljivo.

Na kraju, i dalje smatramo da bi novac koji bi se izdvajao za nove policijske snage bolje bilo utrošiti na pomoć socijalnim kategorijama društva, mladima, umirovljenicima, radnicima i nezaposlenima, te da bi se trebalo težiti smanjenju broja policajaca na europski prosjek, ali s boljom opremom, plaćama i edukacijom koja bi stvorila sigurnije okruženje i za život i za nove investicije u Bosni i Hercegovini. Svima mora biti jasno da je uvom trenutku priopritet svih prioriteta – opstanak i sigurnost građana i države Bosne i Hercegovine. Tko to ne vidi, ili je „slijep pored očiju“ ili radi na destrukciji BiH.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250