StoryEditor
potpora

Devet zemalja NATO-a podržava članstvo Ukrajine

Piše fena  /  02.10.2022., 14:47h

Čelnici su izjavili o potpori Ukrajini u njenoj obrani od ruske invazije i zatražili da se Rusija odmah povuče sa svih okupiranih teritorija

Predsjednici srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja članica NATO-a oštro su osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i podržali težnje Ukrajine da se pridruži NATO-u, javlja Ukrinform.

To stoji u zajedničkoj izjavi predsjednika Češke, Estonije, Latvije, Litve, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Crne Gore i Slovačke, koja je objavljena na web stranici poljskog predsjednika.

- Ponavljamo našu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Ne priznajemo i nikada nećemo priznati ruske pokušaje aneksije bilo kojeg ukrajinskog teritorija. Čvrsto stojimo iza odluke sa samita NATO-a u Bukureštu 2008. u vezi s budućim članstvom Ukrajine - navodi se u priopćenju.

Čelnici su izjavili o potpori Ukrajini u njenoj obrani od ruske invazije i zatražili da se Rusija odmah povuče sa svih okupiranih teritorija. Također su pozvali sve saveznike da znatno povećaju svoju vojnu pomoć Ukrajini.

- Svi koji počine zločine agresije moraju odgovarati i biti izvedeni pred lice pravde - istaknuli su čelnici.

Kako je objavljeno, 30. rujna predsjednik Volodimir Zelenskij, predsjednik Verkhovna Rada Ruslan Stefanchuk i premijer Denys Shmyhal potpisali su zahtjev Ukrajine za ubrzani pristup NATO-u.

Dnevnik.ba

22. studeni 2022 01:59