StoryEditor
susret dodik - Putin

DETALJI SASTANKA U MOSKVI Za BiH je najbolje da se vrati Daytonskom sporazumu

Piše desk  /  02.12.2021., 18:52h
On je istakano da Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- S predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktualnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina s našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat s detaljima i interesiralo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa Republike Srpske, ustavnih rješenja ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti s Rusijom - izjavio je Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik ističe da je zadovoljan razgovorom s Putinom, da su razgovarali o aktualnoj situaciji u Srpskoj i BiH i zajedničkim ekonomskim projektima.

Naveo je da je s Putinom dogovorio istu cijenu plina i da je ruski predsjednik podržava izgradnju plinovoda kroz Republiku Srpsku o čemu će sutra razgovarati s predstavnicima Gasproma, prenosi RTRS.

Dodik je informirao Putina o pokušaju otimanja imovine Republike Srpske, što nije u skladu sa Daytonom, i to Srpska ne može sebi dozvoliti.

- Imamo jednu iskrenu opredijeljenost predsjednika Putina da razumije veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Јa nisam bio ovdje da nekoga krititiziram ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Јa sam samo govorio o tome kako BiH može funkcionirati, da je za nju najbolje da se vrati Daytonskom sporazumu. Čini mi se da ovdje za to postoji razumijevanje - rekao je Dodik za ATV poslije sastanka s Putinom u Moskvi.

On je istakano da Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Dodik smatra da je neprihvatljivo da se mijenjaju elementi konstitutivnosti naroda u BiH i za to postoji podrška Rusije, za razliku od liberalnih koncepcija sa zapada, koji, kako kaže, ganjaju priču o "apstraktnom građaninu".

On je dodao da su Putinu prenijeli stav Srpske da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može imati podršku i legitimitet u BiH s čim se Putin suglasio.

- Razgovarali smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti suradnje, pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav vezano za Daytonski sporazum. Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Daytonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Vijeću sigurnosti UN. To je za nas važno imajući u vidu razne spekulacije - rekao je Dodik .

Dodik kaže da je u Moskvi kao predstavnik jedne male zajednice koja se zove Republika Srpska i da jedna velika Rusija ima pažnju za naše probleme.

On je na sastanku predstavio probleme onako kako ih vidi Republika Srpska.

- Priča koju slušamo o malignim ruskim utjecajima apsolutno se gubi i prikazuje se potpuno besmislena kada razgovarate s čovjekom koji vodi ovu veliku zemlju i koji želi svima dobro. Prenosim da Putin primarno želi mir, da se poštuje međunarodno pravo i Daytonski sporazum - naglasio je Dodik.

Dva lidera su razgovarala i o ekonomsko-financijskoj podršci i o projektima koji se ostvaruju u Srpskoj, te je istaknuo da su danas "odobrili lokaciju u Nevesinju za izgradnju solarne elektrane".

Dnevnik.ba

20. siječanj 2022 05:58