StoryEditor
SLETJET ĆE U SRIJEDU

Detalji posjeta Macrona Hrvatskoj: S Plenkovićem će potpisati će ugovor za 12 Rafalea, razgovarat će i o regionalnim pitanjima

Piše Desk  /  22.11.2021., 14:17h
Bit će to prvi bilateralni posjet nekog francuskog predsjednika Hrvatskoj od osamostaljenja i prilika za razgovor o brojnim vanjskopolitičkim temama - od ulaska Hrvatske u euorozonu i Schengen do situacije u regiji.

Na poziv premijera Andreja Plenkovića, francuski predsjednik Emanuel Macron stiže u službeni posjet Hrvatskoj, pišu 24sata.hr.

Kako doznaju 24sata.hr, u zračnu luku Franjo Tuđman sletjet će u srijedu 24. studenog u večernjim satima, a dolazi u pratnji ministrice obrane te ministra vanjskih i europskih poslova bez supruge. Bit će to prvi bilateralni posjet nekog francuskog predsjednika Hrvatskoj od osamostaljenja.

Posjet počinje radnom večerom u užem formatu s premijerom Plenkovićem i nekoliko ministara na kojem će razgovarati o globalnim i regionalnim pitanjima. 

Sutradan, u četvrtak 25. studenog, u jutarnjim satima francuski predsjednik odlazi na Pantovčak gdje će ga uz najviše počasti primiti predsjednik Republike Zoran Milanović, nakon čega će ga premijer Plenković dočekati kod Spomenika Domovini gdje će, kako doznaju 24sata.hr, Macron položiti vijenac i odati počast stradalima i poginulima u Domovinskom ratu.

Zatim zajedno odlaze u Banske dvore, a program susreta francuskog predsjednika i hrvatskog premijera započet će upisivanjem u Zlatnu knjigu, nakon čega će održati i bilateralni sastanak.

Macron i Plenković će potom potpisati i novi 10-godišnji ugovor o strateškom partnerstvu između dvije države s naglaskom na nekoliko područja.

A to su - intenziviranje dijaloga o zajedničkoj izgradnji Europe te podršci Francuske za ulazak Hrvatske u eurozonu i Schengen, zajedničko djelovanje za stabilnost u jugoistočnoj Europi s planom da Hrvatska postane privilegirani partner Francuskoj, suradnja vezana za obranu, posebice nakon nabave francuskih višenamjenskih borbenih aviona i sudjelovanju hrvatskih tvrtki u njihovu održavanju, kao i školovanju i stipendiranju hrvatskih časnika u francuskim vojnim školama.

Tu su još i jačanje gospodarskih odnosa koje se odnosi na povezivanje naših ekonomija, francusku podršku obnovi nakon potresa, ali i razvoj održivijeg modela turizma, kao i suradnja na obrazovnom polju, ali i što se tiče administracije u smislu francuskog rješenja reforme javne uprave. 

Nakon toga slijedi i potpisivanje ugovora o nabavci 12 aviona Rafalea od strane ministara obrane Hrvatske i Francuske, a u prisustvu premijera i francuskog predsjednika. Iz Vlade naglašavaju kako će nabavkom borbenih aviona, a šest komada u Hrvatsku bi trebalo stići krajem 2023., Hrvatska postati i sigurnija za strane ulagače te da je to i dodatni alat za podizanje kreditnog rejtinga.

Avion Rafale, podsjetimo, dvomotorni je višenamjenski borbeni avion opremljen naprednim napadno-navigacijskim sustavima, radarom najnovije generacije uz visoku integraciju senzora i sustava samozaštite, kao i mogućnošću korištenja širokog spektra naoružanja što ga čini jednim od najboljih višenamjenskih borbenih aviona današnjice.

Između ostalog, jedini od četiri ponuđena ima mogućnost superkrstarenja, može ponijeti najviše tereta (9,5 tona) i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim.

Osim aviona, francuska ponuda uključuje i simulator letenja, osnovni paket naoružanja, zemaljsku i ispitnu opremu, pričuvne dijelove, obuku osoblja prema načelu „obuka obučavatelja“, sveobuhvatnu podršku ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u razdoblju od tri godine i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po svakom isporučenom avionu, motoru te ostaloj opremi i pričuvnim dijelovima. No, što sve točno piše u ugovorima javnost neće doznati jer su klasificirani.

Program u Banskim dvorima premijer Plenković i predsjednik Macron zaključit će i konferencijom za medije, a francuski predsjednik posjet završava radnim ručkom na kojem će biti 100-tinjak uzvanika, gospodarstvenika i javnih osoba koje povezuju dvije države, pišu 24sata.hr.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:00