StoryEditor
Nashville

Detalji pokolja u SAD-u: Policija objavila snimke napadačice u kršćanskoj školi

Piše desk  /  28.03.2023., 09:12h

Jučer je u pucnjavi u privatnoj kršćanskoj osnovnoj školi u Nashvilleu, na jugu SAD-a, ubijeno troje djece i tri odrasle osobe. Napad je izvela 28-godišnjakinja identificirana kao Audrey Elizabeth Hall, bivša učenica škole, koju je policija ubila na mjestu događaja. Ubijena djeca imala su između osam i devet godina.

John Drake, šef policije u Nashvilleu, oslovio je napadačicu ženskom zamjenicom, ali je na pitanja novinara precizirao da se Audrey Elizabeth Hall izjašnjavala kao transrodna osoba. Još uvijek nije jasno je li napadačica službeno identificirana kao žena ili muškarac.

Pucala na vrata

Policija Nashvillea objavila je snimku koja pokazuje kako je napadačica ušla u školu. Snimka, za koju se čini da je s nadzornih kamera unutar zgrade, prikazuje Audrey Hale kako puca na ulazna vrata, a zatim prolazi kroz razbijeno staklo kako bi ušla u školu.

Napadačica je na sebi imala crvenu kapu, maskirne hlače i nešto što sliči zaštitnom prsluku. Hale je u jednoj ruci nosila jurišnu pušku, dok joj je drugo, slično oružje visjelo s lijevog boka. Nakon što je ušla u školu, na snimci se vidi kako luta pustim hodnicima škole, u jednom trenutku prolazi pored prostorije s natpisom "Ministranti".

Policajci su otkrili manifest i karte zgrade u kojima se nalazi plan napada. Također su izvijestili da je napadačica ušla kroz sporedna vrata i pucala na drugom katu do 10:27, kada je ubijena.

Pucala na policiju

Policija je ranije podijelila slike s mjesta zločina koje pokazuju da se Audrey Hale spremala za paljbu kada je stigla policija. Prema policiji, pucala je na njihova vozila dok su se približavala, a jedno je pogodila u vjetrobransko staklo.

Na prvim snimkama i fotografijama također se vide oružje korišteno u napadu i ubojičin automobil Honda Fit parkiran u blizini. Pucnjava je prekinuta oko 14 minuta nakon što je počela, kada je policija upala u zgradu i ustrijelila osumnjičenu.

Tko je Audrey Hale

Policija je objavila da je Audrey Hale nekoć pohađala školu u kojoj je izvela pokolj. Web stranica, za koju se čini da je povezana s Hale, ukazuje na to da je bila grafička dizajnerica i ilustratorica iz Nashvillea koja je kreirala logotipe koji bi, kako stoji na njenoj stranici, "pomogli ispričati priču tvrtke" i "dočarati neobičan i opušten osjećaj".

Policijski glasnogovornik rekao je za ABC News da je Hale rođena kao žena, no ukazao je na to da na njezinom profilu na društvenim mrežama stoji kako se koristila zamjenicom "on". U kratkom telefonskom intervjuu za ABC News Haleina majka Norma rekla je: "Trenutno je vrlo, vrlo teško", prije nego što je zatražila privatnost. "Mislim da sam danas izgubila kćer", rekla je.

Susjed obitelji rekao je za ABC News da je Audrey Hale živjela u obiteljskoj kući s roditeljima, koje je opisao kao "jako fine" i "vrlo religiozne". Hale je diplomirala na Nossi College of Art & Design u Nashvilleu 2022., potvrdio je za ABC News predsjednik i izvršni direktor škole Cyrus Vatandoost.

"Dok je bila u našoj školi, bila je talentirana umjetnica i dobra učenica", rekao je Vatandoost o Hale. "Naše misli i molitve usmjerene su prema njezinoj obitelji, žrtvama i njihovim obiteljima te prema našem gradu." Objava na školskom Facebooku koja je u međuvremenu uklonjena pokazala je da je Hale zaradila barem jednu nagradu za dobar akademski uspjeh.

"Osim umjetnosti, uživam u igricama, gledanju filmova i bavljenju sportom", napisala je Hale na osobnoj web stranici. "U meni postoji djetinji dio koji voli ići trčati po igralištu. Životinje su moja druga strast, tako da također uživam provoditi vrijeme sa svoje dvije mačke."

129. oružani napad ove godine

Zastupnici savezne države Tennesseeja odmah su se oglasili na društvenim mrežama kako bi izrazili svoju zgroženost. "Silno sam ožalošćen zbog tragičnih vijesti iz škole Covenant", napisao je na Twitteru republikanski senator Bill Hagerty.

SAD, gdje je u optjecaju oko 400 milijuna komada oružja, često je poprište masovnih pucnjava, pa tako i u školskim ustanovama. Oružani napad koji se dogodio u školi Covenant je 129. u SAD-u ove godine.

Dnevnik.ba

05. prosinac 2023 15:51