StoryEditor

Detalji nestanka struje u Dubravi, policija tvrdi: Netko je provalio i potrgao prekidač

Piše D  /  08.11.2020., 11:11h

Struja je nestala na drugom katu, na kojem nisu smješteni pacijenti.

"Nepoznati je počinitelj provalio u razvodni ormarić za električnu energiju i potrgao ručicu prekidača uslijed čega je došlo do privremenog nestanka električne energije u prostoru multimedijalnog centra i nekoliko uredskih prostorija. Visina materijalne štete za sada je neutvrđena, a kriminalističko istraživanje je u tijeku", navode danas iz zagrebačke policije.

Podsjetimo, iz vrha bolnice jučer su posumnjali da je nestanak struje namjerno izazvan te su pozvali policiju. 

Iz bolnice su jučer priopćili kako je jutros na sat i pol u Kliničkoj bolnici Dubrava ostao bez struje dio drugog kata na kojem se ne nalaze pacijenti, već prostori u kojima liječnici u kompjutere upisuju podatke o bolesnicima, tijeku liječenja i terapijama. Tehnička služba bolnice osigurala je napajanje električnom energijom uspostavom novog izvora.

Rukovoditelj tehničke službe bolnice Elkaz Čehajić ustanovio je da je mehanički oštećena brava na ormaru u kojem se nalazi električna sklopka za strujni krug u tom dijelu bolnice te da je, očito, teškim predmetom razvaljena sklopka, zbog čega je nestalo struje na drugom katu zgrade. 

"Prilikom dolaska u zgradu bolnice obaviješten sam od dežurnog električara da je nestalo struje u hodnicima i dijelu prostorija na drugom katu zgrade koje koriste liječnici radi obavljanja administrativnih poslova, odnosno upisa podataka o pacijentima, tijeku liječenja", rekao je Elkaz Čehajić i dodao: "Odmah smo pristupili osiguranju električne energije premještanjem druge sklopke na mjesto oštećene. Prekid je trajao oko sat i pol vremena.“ 

O navedenom događaju vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice Ivica Lukšić obavijestio je ministra zdravstva Vilija Beroša i predsjednika Upravnog vijeća bolnice i državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva Silvija Bašića, a cijeli događaj prijavljen je policiji na daljnje postupanje. 

Odlukom v.d. ravnatelja Lukšića u bolnici su, poučeni ovim i ranijim događajem nestanka struje u nedjelju, 1. studenog ove godine, uvedene dodatne mjere zaštite objekta te stroža kontrola i evidentiranje ulaza i izlaza iz zgrade, a sve s ciljem da se omogući potpuna sigurnost pacijenata i bolničkog osoblja u ovom središnjem objektu u Zagrebu u kojem se liječe oboljeli od bolesti covid-19. 

"Očito ovakvi događaji više nisu rezultat slučajnosti, jer za razbiti vrata na ormaru i teško oštetiti masivnu  električnu sklopku potrebno je imati namjeru, vremena i teškog alata. Najkraće, ovo se može smatrati namjernim oštećenjem, a nadam se da će policija, kojoj je prijavljen cijeli događaj, utvrditi sve činjenice i  odgovorne. Ono što je važno, poduzeli smo i dodatne mjere zaštite objekta i sigurnosti pacijenata i osoblja  bolnice", izjavio je v.d. ravnatelja Kliničke bolnice Dubrava Ivica Lukšić, prenosi Index.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 06:14