StoryEditor

Detalji akcije SIPA-e: Izdane tisuće nelegalnih diploma, istraga obuhvatila 58 osoba

Piše D  /  13.11.2019., 01:11h

Osumnjičenim se stavlja na teret da su od 2014. godine do danas na području Federacije BiH, ali i dijela Republike Srpske, pronalazili osobe i nezakonito im pribavljali različite certifikate i diplome, od osnovne škole do visokoškolskih ustanova, javlja Klix.ba.

Prema riječima glasnogovornice Tužiteljstva USŽ-a Irene Marjanović-Čavkić, osumnjičeni su stekli višemilijunsku korist, a pribavili su više tisuća nezakonitih diploma.

"Tako su stekli višemilijunsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali", dodala je.

Proračun FBiH je oštećen za blizu 200.000 KM neplaćenog poreza.

Pripadnici SIPA-e su danas izvršili pretrese na 12 lokacija diljem BiH i uhitili više osoba nad kojima će biti izvršena kriminalistička obrada te će biti predani dalje u nadležnost tužiteljstva. Pretresi su izvršeni na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva.

U opsežnoj policijskoj akciji je, kako doznaje Klix.ba, uhićen i bivši izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni tajnike političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

On je vlasnik Centra za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. siječnja 2014. godine i posjeduje odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta USŽ.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:14