StoryEditor
osveta

Detalji Abeovog ubojstva: Ubojica mislio da je Abe povezan sa sektom zbog koje je njegova obitelj bankrotirala

Piše desk  /  11.07.2022., 14:53h

Majka čovjeka optuženog za ubojstvo bivšeg japanskog premijera Shinza Abea članica je Crkve ujedinjenja, poznatije kao Moonova sekta.

Napadač Tetsuya Yamagami (41) naveo je da je bivšeg premijera ubio zbog osvete prema sekti jer je smatrao da je bivši premijer povezan s njom. Yamagami krivi vjersku sektu za bankrot svoje obitelji. Crkva ujedinjenja je danas na tiskovnoj konferenciji potvrdila da napadačeva majka dolazi jednom mjesečno na njihove vjerske sastanke.

Yamagami je rekao istražiteljima da je isprva namjeravao ciljati na vođu organizacije, ali da je također namjeravao ubiti Abea, za kojeg je tvrdio da je promovirao crkvu u Japanu.

Obitelj navodno doživjela bankrot zbog donacije sekti

Rekao je da je njegova majka dala ogromnu donaciju crkvi prije više od 20 godina i da je time naštetila obiteljskim financijama.

Tomihiro Tamaka, šef japanskog ogranka Crkve ujedinjenja, kaže da je njegova organizacija užasnuta ubojstvom Abea koji nikada nije bio jedan od njihovih članova.

"Napadačeva majka pridružila se crkvi 1998., a saznali smo da je zapala u financijske teškoće oko 2002. Nisu nam poznate okolnosti koje su dovele do bankrota obitelji Yamagami. Donacije se daju dobrovoljno", rekao je Tamaka, prenosi Guardian.

Abeov djed bio uključen u osnivanje skupine povezane s Crkvom ujedinjenja

Abeov djed po majci, Nobusuke Kishi, koji je bio premijer od 1957. do 1960., navodno je bio uključen u osnivanje političke skupine povezane s Crkvom ujedinjenja. Crkva je s njim dijelila antikomunističke stavove. 

Novinska agencija Kyodo, pozivajući se na izvore iz istrage, rekla je da je Yamagami razvio duboku ogorčenost prema Kishiju koju je usmjerio prema Abeu.

Bdjenje za Abea bit će održano danas navečer u Zojojiju, velikom budističkom hramu u središtu Tokija, nakon čega će u utorak uslijediti privatni sprovod na istom mjestu.

U medijskim izvješćima navodi se da će se javna komemoracija i druge ceremonije održati kasnije, uključujući Abeovu izbornu jedinicu u prefekturi Yamaguchi, na jugozapadu Japana.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 13:49