StoryEditor
aplikacija sky

Dešifriranjem poruka otkriveni brojni suradnici mafije unutar policijskih agencija i pravosudnih institucija

Piše desk  /  04.09.2022., 11:32h

Dešifriranjem zaštićenih telefonskih aplikacija, koje su policijske agencije u Bosni i Hercegovini i pravosuđe dobile u suradnji s EUROPOL-om i drugim međunarodnim institucijama, rezultiralo je uhićenjem desetak službenika policije i sigurnosnih agencija u Bosni i Hercegovini. Oni su osumnjičeni za zloporaba službenog položaja i suradnju s pripadnicima kriminalnih grupa na području Balkana. Bez podataka dobivenih na takav način teško da bi pojedini suradnici, koje kriminalci imaju u policijskim i sigurnosnim strukturama, ikada bili otkriveni.

Policijske akcije Transporter, Storage, pa potom policijske akcije Staza, Ira i Golub rezultirale su uhićenjem kriminalnih grupa koje su otkrivene nakon dešifriranja kriptiranih telefonskih aplikacija Sky i Anom.

Podatke o tome policijske agencije u Bosni i Hercegovini i pravosuđe dobili su u suradnji s međunarodnim policijskim institucijama. Osim članova kriminalnih grupa uhićeni su i privođeni njihovi suradnici u policijskim i sigurnosnim strukturama. U posljednjoj policijskoj akciji uhićen je Nedeljko Lubura, glavni inspektor MUP-a RS-a, kojem je Sud Bosne i Hercegovine, nakon što je priznao da je u prtljažniku službenog vozila prošvercaoopasnog kriminalca s Interpolove tjeralice Ivana Mijatovića, ukinuo pritvor i odredio mjere zabrane.

Državno tužiteljstvo se fokusiralo na procesuiranje kaznenih djela organiziranog kriminala i visoke korupcije, naročito onih u kojima se vrši zloporaba policijskih kapaciteta i resursa države za izvršenje kaznenih djela.

“Od početka godine do sada u preko deset slučajeva lišeni su slobode i pripadnici policijskih agencija i određeni nositelji pravosudnih funkcija iz čega proizlazi nesporna povezanost organiziranih kriminalnih grupa s osobama iz policijskih agencija i na takav način jasno je da je teško zaštititi samu istragu i kvalitetno prikupiti dokaze”, istaknuo je Milanko Kajganić, v. d. glavnog tužitelja u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

U okviru policijske akcije Transporter uhićen je Bojan Cvjetić, bivši savjetnik bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića, koji se pravdao da prije angažmana Cvjetića u državno ministarstvo nije ništa znao.

“Mene je šokiralo. Nisam mogao ni pretpostaviti. Provjera je rađena”, komentirao je Mektić.

Zbog veza s kriminalnom grupom Bojana Cvjetića uhićen je službenik OSA-e iz Banje Luke Robert Rudonjić. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je nakon uhićenja Željka Radovanovića, člana Zemunskog klana, u okviru akcije Ira pojasnilo da su podaci dešifriranih telefonskih aplikacija otkrili na koji način se odvijao međunarodni šverc droge, a za sve postoji i fotodokumentacija. U okviru akcije Ira uhićen je i Jovan Savić, sudac iz Bijeljine.

Dešifriranjem kriptiranih telefonskih aplikacija policijske agencije i pravosuđe u BiH došli su do podataka koji će im pomoći da se obračunaju s visokom korupcijom.

"Omogućeno je da se fokus stavi i na određene osobe koje su visokopozicionirane, kako u političkim tako i sudskim i policijskim strukturama, što smatram jako bitnim za društvo da s takvim osobama ili grupama blagovremeno raščisti”, naglašava direktor Uprave policije MUP-a TŽ-a Dževad Korman.

“Nažalost, u Bosni i Hercegovini korupcija je daleko više zastupljena u bilo kojoj sferi, a posebno u policijsko-pravosudnom sustavu, gdje dolazi do izražaja jako veliki segment i spektar tajnih podataka koji su od interesa za kriminalne skupine”, kaže ekspert za sigurnost doc. dr. Sandi Dizdarević.

Dešifriranje zaštićenih telefonskih komunikacija otkrilo je suradnike kavačkog i škaljarskog klana u različitim institucijama na području zapadnog Balkana. Istrage se nastavljaju i vrlo  brzo će biti poznato hoće li novi podaci iz zaštićenih telefonskih komunikacija otkriti sve suradnike ovih kriminalnih klanova koji su nesmetano zloupotrebljavali službene funkcije u različitim institucijama, a posebno u policijskim i sigurnosnim strukturama, piše federalna.ba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:17