StoryEditor
poziv iz morh-a

Desecima tisuća građana Hrvatske stižu pozivi za ratni raspored

Piše desk  /  20.03.2023., 11:12h

Redakcija portala Direktno, prošli tjedan dobila je više dojava građana koji su na svoje adrese dobili poziv Ministarstva obrane Republike Hrvatske (MORH). Kako je navedeno u samom pozivu, građani se moraju javiti u Područne urede za poslove obrane za određivanje ratnog rasporeda.

Redakcija portala Direktno poslala je upit MORH-u s pitanjem je li istina da je podignuta razina vojne pripravnosti i što to podrazumijeva, te koliko ljudi je obuhvaćeno pozivanjem u pričuvu i davanjem ratnog rasporeda?

''Razvrstani pričuvnici pozivaju se u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH.

Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali im raspored nije mogao biti priopćen tijekom 2020. 2021. i 2022. godine radi pandemije virusa Covida-19'', naveli su iz MORH-a te dodali kako će tijekom ožujka, travnja i svibnja ove godine biti pozvano oko deset tisuća razvrstanih pričuvnika.

Ugovori o radnoj obvezi?

Međutim, prema saznanjima portala Direktno u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) također je počelo potpisivanje ugovora o radnoj obvezi zaposlenika. Poslalat je i njima upit s pitanjem je li sve povezano s ratom u Ukrajini i ruskom agresijom.

''U skladu sa Zakonom o obrani i Uredbom o radnoj i materijalnoj obvezi, a zbog kadrovskih promjena u sustavu (fluktuacija radnika, promjene radnih mjesta i dr.) u HEP grupi se redovito i kontinuirano ažurira propisana evidencija radnika. Evidencija se vodi na propisanim obrascima, a radnici svojim potpisom na obrascu potvrđuju ispravnost podataka'', odgovorili su iz HEP-a, ne demantirajući da ipak iza svega stoji opasnost od eskalacije rata u Ukrajini.

Zanimalo ih je i jesu li druga javna poduzeća svojim zaposlenicima dali slične ugovore o radnoj obvezi te jesu li iste dali na ''inicijativu/nalog'' MORH-a.

Upit je poslalan na sljedeće adrese: Hrvatskim cestama, Plinacrou, INA-i, Hrvatskim željeznicama, Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe, Hrvatskim voda, Hrvatskom telekom, A1 te Telemachu.

''Hrvatske ceste d.o.o. nisu upoznate s istim, a time nisu niti zatražile potpisivanje takvog dokumenta od svojih zaposlenika'', poručili su iz Hrvatskih cesta, a isto su rekli i iz INA-e:

''INA ne provodi navedene aktivnosti niti je zaprimila takav zahtjev''.

Plinacro je pak naveo kako nije dobio ''nalog'  niti je od svojih djelatnika tražio potpisivanje bilo kakvih dokumenata koji bi se mogli okarakterizirati kao radna obveza u slučaju rata''.

Ostala navedena poduzeća do objave ovoga članka nisu odgovorile na upit.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 14:19