Article_Top_970x250

Deseci tisuća prosvjednika na ulicama Santiaga

nezadovoljstvo u čileu

Deseci tisuća prosvjednika na ulicama Santiaga

stu 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Reuters

Deseci tisuća ljudi zauzeli su ulice čileanskoga glavnoga grada Santiaga ponovno prosvjedujući protiv društvene nejednakosti i visokih troškova zdravlja, obrazovanja i prijevoza.

Uglavnom miroljubivi prosvjed završio je na trgu Baquedano u gradskome središtu. To je drugi po veličini takav prosvjed u nekoliko tjedna prosvjeda, objavio je list La Tercera.

Prosvjedi zbog poskupljenja podzemne željeznice, sada poništenog, prerasli su u val prosvjeda širom zemlje u kojima se zahtijevaju više plaće, mirovine, bolja zdravstvena skrb i društvo s većom jednakošću.

Prosvjednici su zapalili vatre u podzemnim željeznicama,  provalili i zapalili stotine poslovnih prostora. Procjenjuje se da je počinjena šteta veća od milijardu dolara.

U petak su prosvjednici u Santiagu nahrupili u povijesnu zgradu u sklopu sveučilišnog kampusa Pedro de Valdivia, dok su drugi opustošili susjednu crkvu.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u četvrtak je najavio paket mjera kako bi se ojačao javni red i mir

Te će mjere uključiti veće kazne za kradljivce, izgrednike koji prekrivaju lica kako bi sakrili identitet i prosvjednike koji blokiraju promet barikadama, rekao je Pinera a prenijela televizija.

On se ranije trudio dokončati prosvjede objavom društvenih mjera, poput porasta minimalne plaće i većeg poreza bogatima te rekonstrukcijom vlade.

To ne zadovoljava prosvjednike, koji sada pozivaju na ustavnu reformu.

Dnevnik.ba