StoryEditor
general Daniel Hagari:

Deseci tisuća Izraelaca u zoni oboda Gaze u misiji oslobađanja i evakuacije ljudi: "Osvojit ćemo te sektore jedan po jedan sve dok ne ubijemo sve teroriste prisutne u Izraelu”

Piše desk  /  08.10.2023., 14:36h

Misija izraelska vojska je evakuirati za 24 sata sve stanovnike izraelskih zona oko Pojasa Gaze gdje se "vode herojske bitke za oslobođenje talaca", rekao je u nedjelju vojni dužnosnik, a premijer je najavio da je to prva faza bitke koja će biti duga.

“Naša misija za iduća 24 sata je evakuirati sve stanovnike s oboda Gaze“, rekao je general Daniel Hagari na konferenciji za novinare dan pošto je palestinski Hamas počeo ofenzivu na Izrael.

“Deseci tisuća boraca” raspoređeni su u toj zoni i mi “osvojit ćemo te sektore jedan po jedan sve dok ne ubijemo sve teroriste prisutne u Izraelu”, poručio je Hagari.

Izraelske snaga u nedjelju tragaju za stotinama palestinskih boraca koji su se ubacili na njihov teritorij i nastavile su tući Pojas Gaze pošto je premijer Benjamin Netanyahu objavio da je “Izrael u ratu” i da će to “biti dugi i teški rat” protiv Hamasa, koji je pokrenuo dosad neviđenu ofenzivu na Izrael.

Hamas je ofenzivu počeo u subotu u zoru salvama raketa na Izrael čime je pokrivao svoje borce koji su se preko rupa u zidu između Gaze i Izraela ubacivali na teritorij Izraela napadajući vojne i civilne položaje usred gradova, na što su izraelske snage odgovorile bombardiranjem brojnih meta u Gazi, uskom području s više od 2 milijuna stanovnika.

“Ubili smo ih na stotine na sigurnosnoj ogradi (koju je Izrael podignuo oko Pojasa Gaze) dok su pokušavali ući u Izrael i tijekom povlačenja. Ubili smo ih više od 400, a ranjene su tisuće u Gazi”, ustvrdio je Hagari ne navodeći drugih pojedinosti.

Brojni Izraelci kako civili tako i vojnici, oteti su i taoci su u rukama palestinskih boraca.

“Prva faza privodi se kraju […] eliminacijom velike većine neprijateljskih snaga koje su se ubacile na naš teritorij”, rekao je Netanyahu u nedjelju.

Upozorio je Izraelce da “su počeli dug i težak rat”.

“Završit ćemo tako da preuzmemo potpunu kontrolu nad izraelskim teritorijem”, izjavio je Richard Hecht, vojni glasnogovornik.

Vojska je objavila ranije da su još stotine ubačenih palestinskih militanata u graničnim područjima s Gazom.

U nedjelju su izraelske snage preuzele kontrolu nad policijskim zapovjedništvom u Sderotu na granici s Gazom pošto su “neutralizirale 10 terorista koji su bili ondje”, rekla je policija.

Izraelske vlasti nisu objavile nikakve podatke o otetim civilima i vojnicima koje drže palestinski borci, no izraelski portal Ynet procjenjuje da je “riječ o stotinjak ljudi”.

Pokret Hamas te drugi pokret Islamski džihad, koji se pridružio Hamasu u ofenzivi na Izrael, tvrde da su zarobili “brojne izraelske” vojnike.

“To što se događa neviđeno je u Izraelu”, priznao je Netanyahu komentirajući najsmrtonosniji napadu izraelsko-palestinskom sukobu u više desetljeća.

Najmanje 400 ljudi je ubijeno u Izraelu, a više od 2000 ih je ranjeno u velikom napadu Hamasa iz Pojasa Gaze, prema podacima objavljenim rano u nedjelju.

U Pojasu Gaze ubijeno je 313 Palestinaca, a gotovo 2000 je ranjenih prema podacima koje je objavio Hamas.

Sukob se proširio u nedjelju ujutro i na područje uz granicu Libanona gdje je šijitski proiranski libanonski pokret gađao izraelske mete, a Izrael je na njih odgovorio vatrom.

Palestinci promatraju razorene zgrada pogođene tijekom izraelskih zračnih napada na Rafah.

Hamasov napad zbio se 50 godina i jedan dan nakon što su egipatske i sirijske snage započele ofenzivu na Izrael u vrijeme židovskog blagdana Jom Kipura u pokušaju da vrate kontrolu nad teritorijem koji je Tel Aviv zauzeo kratkim ratom 1967. Jjomkipurski rat iz 1973. odnio je 2.600 života na izraelskoj strani te najmanje 9.500 mrtvih i nestalih na arapskoj strani u tri tjedna sukoba.

Brigade Al-Kasam, oružano krilo Hamas, objavile su da su počele operaciju “Potop Al-Aksa” protiv Izraela i da su ispalile “više od 5.000 raketa”, kojima žele okončati sve zločine okupacije”.

Izraelska vojska navodi da su Palestinci ispalili 3.000 raketa.

Izraelska vojska počela je operaciju “Željezna sablja” i povela zračne udare na enklavu te ustvrdila da je uništila više zgrada u kojima su bila “zapovjedništva” Hamasa.

Doktori bez granica objavili su da je jedna udar pogodio bolnicu u enklavi i prouzročio smrt više osoba.

Netanyahu je najavio prekid opskrbe strujom, hranom i robom iz Izraela na palestinski teritorij koji trpi izraelsku blokadu duže od 15 godina.

Škole su u Gazi zatvorene.

Zapad je jednoglasno osudio Hamasov napad, a Washington, snažan Izraelov saveznik, poručio je da će hebrejska država “dobiti sve što je potrebno da se obrani”

Vijeće sigurnosti UN-a treba u nedjelju održati hitnu sjednicu o stanju na Bliskom istoku.

Ofenziva je počela u vrijeme pregovora između Izraela i Saudijske Arabije pod okriljem Sjedinjenih Država koji bi trebali voditi normalizaciji odnosa vodeće arapske države i Izraela.

Arapske zemlje uglavnom su pozvale na suzdržanost, ali i označile da je Izrael kriv za ofenzivu zbog dugotrajne blokade, a Iran, saveznik Hamasa i ljuti neprijatelj Izraela i Saudijske Arabije, čestitao je Hamasu na herojskoj ofenzivi.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 13:06