StoryEditor

Deseci tisuća Francuza protiv obitelji "bez oca"

Piše D  /  06.10.2019., 10:10h

Sedam godina nakon mobilizacija u Francuskoj protiv gej braka više desetaka tisuća ljudi defiliralo je u nedjelju u Parizu upozoravajući na to da ne žele da samohrane ili gej žene osnivaju obitelji "bez oca".

Dostupnost metode potpomognute reprodukcije PMA vodeća je mjera osjetljivog bioetičkog zakona o kojem se raspravlja u parlamentu.

Prosvjednici su mirno defilirali u južnom dijelu Pariza ističući zastave s natpisom "Sloboda, jednakost, očinstvo", umjesto mota Francuske Republike "Sloboda, jednakost, bratstvo".

"Gotovo dvije godine naši pokušaji dijaloga su bezuspješni pa nam je preostala ulica", rekla je predsjednica konzervativnog katoličkog pokreta "Manif pour tous" Loudovine de la Rochere, jedna od pokretača mobilizacije protiv homoseksualnog braka prije dvije godine, prenosi Hina.

"Ovaj prosvjed je upozorenje vladi. Hoće li pokrenuti dijalog ili će reagirati s prijezirom poput ondašnjeg predsjednika Hollandea 2012.?" pitala se.

U nedjelju se okupilo oko 74.500 ljudi. Na skupovima 2012. i 2013. protiv zakona kojim bi se odobrio gej brak sudjelovalo je do 340.000 osoba, prema policijskim podacima ili 1,4 milijuna prema organizatorima.

Organizatori su pozvali na okupljanje i podijelili 3 milijuna letaka, plakata te su unajmili dva posebna vlaka i više stotina autobusa diljem Francuske.

Otvaranje PMA lezbijskim parovima ili samohranim ženama, prema obećanju iz kampanje Emmanuela Macrona, 27. rujna su usvojili zastupnici koji nastavljaju raspravu o ostalim člancima teksta.

"Mislim da je važno da djeca imaju oca", ocijenila je Veronique (25), asistentica u proizvodnji koja je došla iz pariške regije s mužem i malim djetetom. "Zakon ne bi smio stvarati siročad", dodala je.

Većina istraživanja provedenih u inozemstvu zaključuje da djeca rođena PMA metodom u obiteljima s jednim roditeljem odrastaju u podjednako dobrim uvjetima kao i druga, što opovrgavaju protivnici.

Christian Kersabiec (68) iz Bretanje ističe da je "obitelj s ocem i majkom eko-sustav koji treba zaštiti".

Prema posljednjem istraživanju instituta Ifop iz rujna, velika većina Francuza podržava otvaranje PMA samohranim ženama (68 posto) i lezbijkama (65 posto) što je rekordna razina.

Od tada se podjela lijevo-desno ublažila, naglasio je politolog Frederic Dabi, zamjenik generalnog direktora Ifopa. Za razliku od 2012., ni jedan istaknuti pripadnik desnice nije sudjelovao u povorci u nedjelju.

Udruge LGBT zajednice strahuju da bi ova manifestacija mogla potaknuti homofobne akcije.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 07:25