StoryEditor

Derventa: Obilježavanje progona Hrvata - katolika i stradanja crkve na Plehanu

Piše D  /  30.06.2018., 04:06h

Nakon što je srpska vojska zauzela Plehan 2. srpnja 1992. s nekoliko je tona eksploziva minirana župna i samostanska crkva. Toga nadnevka svake godine, u večernjim satima svetom misom obilježava se sjećanje na tu veliku tragediju.

Komemoracija o 26. obljetnici stradanja Plehana odražava se u ponedjeljak 2. srpnja u župi Sv. Marka u ovom posavskom mjestu.

Tim povodom na svetoj misi s početkom u 18 sati u novosagrađenoj plehanskoj crkvi, koju će predvoditi gvardijan fra Anto Tomas molit će se Božju Providnost za očuvanje sjećanja, iscijeljenje duhovnih rana i obnovu Plehana, navodi nedjelja.ba. 

Nakon što je srpska vojska zauzela Plehan 2. srpnja 1992. s nekoliko je tona eksploziva minirana župna i samostanska crkva. Tom prilikom stradao je i franjevački samostan, a u narednim danima u potpunosti su razoreni i devastirani ostaci samostana i svih popratnih zgrada, kao i sve kuće katoličkog puka, koji je pred ratnim strahotama morao u izbjeglištvo. Nakon povratka franjevaca na Plehan, svake godine na nadnevak 2. srpnja, u večernjim satima svetom misom obilježava se sjećanje na tu veliku tragediju, za koju još nitko nije odgovarao.

Dnevnik.ba 

26. travanj 2024 05:01