Article_Top_970x250

Derventa: Mutna Ukrina alarm za uzbunu

eko katastrofa?

Derventa: Mutna Ukrina alarm za uzbunu

srp 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Rijeka Ukrina kod Dervente poprimila je ovih dana neobičnu oker boju, a građani su u strahu od ekološke katastrofe dijelili na društvenim mrežama fotografije koje to ilustriraju. Poručuju da ne vjeruju da je riječ samo o mulju iz rudnika EFT Stanari, već da je veći problem u pitanju.

Vijećnica Sanja Dimitrić na aktualnom satu Skupštine općine Derventa prošli tjedan tražila je odgovor na pitanje obavlja li se mikrobiološka analiza vode Ukrine na kupalištima, kakve je kvalitete i može li se kao takva može koristiti za kupanje. 

Ona je kazala da je riječ o javnim kupalištima i da građani trebaju znati jesu li oni i njihova djeca sigurni.

"Dobila sam odgovor da takva kontrola postoji samo na bazenima, te da je gotovo nemoguće izvršiti kontrolu riječnih voda. Objasnila sam da bi trebalo da se detaljnije informiraju na koji način druge općine i gradovi vrše analizu riječnih voda radi sigurnosti građana, uzimajući za primjer Banja Luku, te sam zatražila i detaljniji pismeni odgovor na ovo pitanje. Najnoviji događaji na kupalištu Prljača u Donjim Ceranima pokazuje da se ipak treba prihvatiti posla prije nego što dođe do ekološke katastrofe", navela je Dimitrić na svom Facebook profilu i obavijestila Odjeljenje za inspekcijske poslove i Komunalnu policiju tražeći hitno reagiranje.

Nakon toga su, kako ističe, angažirane inspekcijske službe, kako vodne, tako i ekološke, ali i drugi organi koji se bave ovim problemom, kao što je JP Vode Srpske, a svi oni su upućeni na spornu lokaciju i ka Stanarima. Još se čeka očitovanje nadležnih o ovom slučaju.

Dnevnik.ba

Tagovi: