StoryEditor

Denis Zvizdić: Više volim govoriti o suradnji država nego suradnji naroda

Piše D  /  19.09.2019., 04:09h

Kao što ste čuli upravo je završena 178. sjednica VM BiH, 33. od prošle godine. Jedngolasno smo do sada usvojili 800 različitih materijala bitnih za građane BiH i cjelokupnu BiH. Ovo je jedan odgovor na pokušaj manipulacije pojedinh subjekata da je VM BIH u potpunoj blokadi, kazao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić u obraćanju medijima.

"Vijeće ministara je postiglo konsenzus tekst pisma u vezi sa TE blokom 7 u Tuzli. Pismo će biti upućeno na bitne adrese", kazao je Zvizdić i dodao:

"Usvojili smo sporazum o investicijskom grantu od 19 miliona eura između BiH i EBRD vezan za izgradnju Koridora Vc. Ovaj projekat će povećati dostupnost i promovisati lokalni ekonomski razvoj jer će povećati promet za više od 23 posto", poručio je.

"Osim toga, usvojen je prijedlog ugovora o grantu za važan projekt izgradnje vodovoda Plava voda koji će obezbijediti dugoročno snabdijevanje vodom za Zenicu i Novi Travnik", ističe Zvizdić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome šta očekuje od sastanka stranaka iz RS sa Aleksandrom Vučićem povodom Deklaracije SDA, kazao je:

"Smatram da je svaka regionalna inicijativa i svaki razgovor koji za cilj ima jačanje mira i stabilnosti, procesa pomirenje i društvene saradnje, ali na bazi reciprociteta, dobar. Ja volim govoriti o saradnji između država, nego o saradnji između naroda. Preferiram saradnju između neovisnih i suverenih država BiH i Srbije. Ne mislim da se neko treba miješati u unutrašnje poslove drugih država. Očekujem poruke poštivanja suverenititeta, digniteta. Očekujem poruke mira i saradnje na bazi uzajamnog poštovanja. Smatram da u tom pravcu treba ići jer su to najvažniji segmenti u kojem pravcu treba ići Zapadni Balkan", kazao je Zvizdić.

Dnevnik.ba 

16. travanj 2024 19:19