StoryEditor
član Predsjedništva BiH

Denis Bećirović želi u fokus Predsjedništva BiH staviti rješavanje pitanja granice sa Srbijom

Piše desk  /  19.02.2023., 10:56h

U skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predložio je 20. siječnja 2023. da se na predstojećoj redovnoj sjednici Predsjedništva BiH uvrsti i razmotri izvještaj Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, u vezi sa državnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, sa prijedlogom konkretnih zaključaka.

Jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije odnosi se na reguliranje međudržavne granice, odnosno potpisivanje Ugovora o državnoj granici. U tom kontekstu, osmo pitanje zaključivanja ugovora o granici između dvije suverene države, u skladu s principima mirnog rješavanja sporova prema povelji Ujedinjenih naoda, predstavlja prioritetno pitanje i u interesu je obje države.

Jačanje dobrosusjedskih odnosa

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ocjenjuje da je jačanje dobrosusjedskih odnosa i razvoj regionalne suradnje važan aspekt izgradnje stabilnosti i uspješnog pozicioniranja Bosne i Hercegovine na međunarodnoj ravni.

Ugovorno reguliranje pitanja državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bilo je tema razgovora na najvišem političkom nivou, ali nije bilo sastanaka ovlaštenih komisija za granice dvije države u njihova posljednja dva mandata.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostavilo Nacrt ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Srbije na mišljenje, početkom ožujka 2019. godine. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dalo pozitivno vanjskopolitičko mišljenje shodno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, ali daljnji postupak s tim u vezi do danas nije nastavljen.

Unaprijeđenje bilateralnih odnosa 

Potpisivanjem Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bi se omogućila demarkacija državne granice između dvije zemlje i potvrdilo da su dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja.

Također, unaprijeđenje bilateralnih odnosa Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama od temeljne je važnosti za stabilnost i ostvarivanje vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, naročito u odnosu na postizanje punopravnog članstva u Europskoj uniji, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 01:26