StoryEditor

Demokratski pokreti u Brazilu udružuju snage protiv predsjednika Bolsonara

Piše D  /  02.06.2020., 07:06h

Demokratski pokreti u Brazilu udružili su snage i pojačali prosvjede protiv predsjednika Jaira Bosonara zbog prijetnji demokratskim institucijama i naglog rasta broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Do ponedjeljka je nedavno usvojeni manifest pod naslovom "Estamos Juntos" (Jedinstveni) potpisalo gotovo 200 tisuća ljudi iz svih dijelova političkog spektra, uključujući guvernera iz redova komunista i pjevača koji je nekada podupirao Bolsonara.

Deklaracija o obrani slobode i demokracije koristi se žutom bojom, uspostavljajući vezu s nekadašnjim društvenim pokretom za izravne predsjedničke izbore, aktivnim na kraju razdoblja vojne diktature u 80-im godinama prošlog stoljeća.

Potpisnici tvrde da predstavljaju više od dvije trećine stanovništva, pozivajući se na nedavno provedenu anketu, prema kojoj desničarskog predsjednika podupire samo 33 posto građana.

Proteklog vikenda svi su pak mediji izvješćivali o pokretu "Somos 70 porcento" (Ima nas 70 posto).  Bolsonarove pristaše redovno se okupljaju nedjeljom ali prošla je prvi puta bila rezervirana za prosvjede protiv brazilskog predsjednika a organizirali su ih nogometni navijači, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:36