StoryEditor

Demokratski aktivista u Hong Kongu Joshua Wong oslobođen iz zatvora

Piše D  /  17.06.2019., 11:06h

Wongovo oslobađanje uslijedilo je dan nakon najvećih protesta otkako je Hong Kong vraćen pod kineski suverenitet u 1997., a Wong je nagovijestio da će se pridružiti novoj borbi protiv kontroverznog zakona o izručenju.

Wong (22) je jedan od najpoznatijih aktivista u Hong Kongu i postao je prepoznatljiva ličnost protesta u 2014 godini.

- Zahvaljujem se milionima građana Hong Konga koji su se pridružili demonstracijama i protestima u proteklim sedmicama. To je pokazalo duh i dostojanstvo naroda Hong Konga - izjavio je Wong novinarima. 

On je ponovio poziv predsjednici vlade Hong Konga Carrie Lam da odstupi s položaja i da trajno povuče prijedlog zakona o izručenju Kini.

Iako je Lam uputila izvinjenje zbog podjela koje je izazvao prijedlog zakona u hongkonškom društvu, demonstranti su nastavili da iznose nove zahtjeve. 

Wong je izjavio da će demonstranti nastaviti s "građanskom neposlušnošću i protestima po kojima je narod Hong Konga prepoznatljiv širom svijeta i neće ostati nijemi na represiju predsjednika Xija i izvršne čelnice Carrie Lam".

Wong je vraćen u zatvor u maju nakon što mu je odbijena žalba na presudu zbog učešća u protestima u 2014. godini, javio je javni emiter programa Hong Konga RTHK, prenosi dpa. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:00