Article_Top_970x250

Demokratska fronta traži da Europska unija kazni Andreja Plenkovića

priopćenje

Demokratska fronta traži da Europska unija kazni Andreja Plenkovića

ruj 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

DF se oglasio nesuvislim priopćenjem.

Demokratska fronta smatra da je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković tijekom govora na Skupštini UN-a, kao premijer zemlje članice Europske unije, na direktan način pozvao na neprovođenje presuda Europskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

"Činjenica je naime da se iza fraza i političkih konstrukcija koje je Plenković izgovorio na Skupštini UN-a, poput tobožnje potrebe za ostvarivanjem pune konstitutivnosti i donošenja odgovarajućeg Izbornog zakona, zapravo krije direktan poziv za opstruiranjem provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini – ocjenjuju iz Demokratske fronte.

Poznato je da je isti Sud u presudi Zornić konstitutivnost označio kao posljedicu činjenja genocida i etničkog čišćenja, što se jasno vidi iz točke 45. spomenute presude, te je shodno tome u cilju otklanjanja diskriminacije potrebno odbaciti taj princip.

U tome smislu, kao dokaz tvrdnje, citiramo točku 45. spomenute presude; 

U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i “etničkim čišćenjem”. Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na “konstitutivne narode kako bi se osigurao mir”.

Umjesto toga, i suprotno presudama Europskog suda za ljudska prava, premijer Republike Hrvatske poziva na dodatno jačanje tog principa, a dodatno jačanje tog principa moguće je tek opstruiranjem provođenja presuda Europskog suda – smatraju u Demokratskoj fronti.

S tim u vezi, Demokratska fronta smatra da institucije Europske unije trebaju primjerno sankcionirati političku i javnu opstrukciju provođenja presuda Europskog suda za ljudska prava od strane premijera zemlje članice EU", priopćeno je.

Dnevnik.ba