StoryEditor
kontra trendova

Demografsko čudo u hrvatskoj općini: Doselilo se toliko ljudi da je škola postala premala

Piše desk  /  12.10.2021., 10:40h
Kiša je ljude zadržala kod kuće, ali u gotovo svakoj od njih ima djece

Kontra svih trendova i demografskih kretanja - čudo u općini Dobrinj, na otoku Krku. Malo mjesto iz kojeg ne da se ne iseljava, već upravo suprotno. Useljava se i to u tolikom broju da je područna škola postala premala, donosi RTL

Kiša je ljude zadržala kod kuće, ali u gotovo svakoj od njih ima djece. Među njima je i Mate, koji stanuje u dobrinjskom naselju Polje.

''U razredu nas je 17, skoro svi su mi prijatelji'', rekao je Mate Dunato.

''Ovo je bila naša školska knjižnica koja je bila dosta velika prostorija i mi uslijed potreba i nedostatka prostora preradili  knjižnicu, dole s ormarima, gore s knauf pločama i s druge strane je učionica'', kazao je voditelj područne škole Dobrinj Krunoslav Čuljat.

Ali ovdje su zbog toga sretni, jer sve je više učenika. A zazvonilo je da treba nešto poduzeti.

''Povećanje od 80 i par učenika od 2007., sada je već 120 učenika, naravno da imamo manjak kapaciteta i uvjeta za rad pa bi nam trebala, ajmo reći, određena ili dogradnja škole ili barem još četiri učionice, adekvatne, velike'', rekao je Čuljat.

Načelnik općine već će se ovih dana sastati sa županom i kreću dogovori oko proširenja škole. Radovi će, nada se, započeti do kraja iduće godine.

Sandra je mama dječaka s početka priče. U obitelji imaju i srednjoškolku, a selidba im, kao i većini, ne pada na pamet.

''Buja škola, evo, sve više mladih dolazi u naše malo mjesto. Jako nam je dobro tu. Imamo raznih mogućnosti, sve nam je omogućeno'', rekla je Sandra Dunato.

''Sufinanciranje kompletnog radnog materijala i pribora koji učenicima treba, znači iz Općinskog proračuna, dok nije država preuzela obavezu na sebe mi smo plaćali kompletno udžbenike svim osnovnoškolcima, zatim, sufinanciramo srednjoškolce s 500 kuna u nabavci potrebnih udžbenika za njihovu nastavu. Zajedno s Općinom Omišalj plaćamo i logopeda, što je u biti raritet i na to smo ponosni'', kazao je načelnik općine Dobrinj Neven Komadina.

To je samo dio svega, ali isplatilo se... Na mladima Dobrinj ostaje.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 22:09