StoryEditor

Demanti na pisanje medija iz mostarskog Aluminija

Piše D  /  16.08.2019., 11:08h

U cilju objektivnog izvještavanja javnosti, a povodom raznih informacija koje se pojavljuju u javnosti u vezi s analizama o predviđenom broju proizvodnih i neproizvodnih radnih mjesta u Aluminiju d.d. Mostar osjećamo se dužnim službeno se oglasiti i dati ispravne i točne podatke.

Naime, novom sistematizacijom u najvećoj mjeri se radna mjesta odnose na proizvodni sektor, a manji na administrativne i druge neproizvodne poslove, a ne kako je javnosti prezentiramo da su proizvodna radna mjesta u manjini, što stvara pogrešnu sliku i potencijalno pogoršava čitav proces restrukturiranja Društva i zbrinjavanja radnika.

Prijedlogom nove sistematizacije radnih mjesta u Društvu Aluminij Mostar predviđeno je da se u okviru tri resora djelatnici rasporede na slijedeći način:

Resor tehničkih poslova i razvitka: 260 uposlenih odnosno 74,28 posto od ukupnog broja.

Ekonomsko-financijski resor: 33 djelatnika, odnosno 9,42 posto predviđenog broja radnika koji će započeti s radom u prvoj fazi.

Pravni, kadrovski i opći poslovi: 57 djelatnika odnosno 16,28 posto.

Ovdje želimo istaknuti kako se od 57 djelatnika u pravnim i općim poslovima predviđa samo 11 administrativnih djelatnika, a ostatak otpada na službe koje su zakonom propisane, kao što su vatrogasna, održavanje tvorničkog kruga i služba unutarnje sigurnosti.

Iz navedenog je vidljivo da se u okviru onoga što se naziva administracija u novoj sistematizaciji nalazi 90 uposlenika, odnosno 25,70 posto od ukupnog broja uposlenih. Uzme li se u obzir da je od ovih 90 predviđeno samo 44 mjesta za uposlenike u klasičnoj administraciji (ekonomsko-financijski, pravni, kadrovski poslovi), pravi omjer proizvodnih i neproizvodnih mjesta postaje još jasniji.

Stoga još jednom napominjemo kako je zakonska obveza društva da u okviru onoga što se naziva "neproizvodni" dio mora imati djelatnosti koje su isključivo zakonom predviđene: vatrogasci, visoki napon, zaštita na radu, osiguranje i slično.

Tako unutar resora općih i pravnih poslova upravo radi zakonskih obveza imamo 40 vatrogasaca i djelatnika osiguranja.

Još jednom ističemo da je u okviru resora tehnike i razvoja predviđeno 260 uposlenika, odnosno 74,28 posto, što je praktično - tri četvrtine od ukupnog broja ljudi predviđenog novom sistematizacijom, stoji u priopćenju iz Uprave Društva Aluminij Mostar.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 15:34