StoryEditor
reagiranje

Demant neumskih branitelja na dijelove članka „Strateški prevažna pobjeda u očuvanju hrvatskog juga o kojoj se malo zna“

Piše DESK  /  29.04.2022., 09:00h
Na portalu „Dnevnik.ba“ dana 13. travnja 2022. godine objavljen je tekst pod naslovom „Strateški prevažna pobjeda u očuvanju hrvatskog juga o kojoj se malo zna“. U određenim dijelovima teksta plasirane su poluinformacije i netočni navodi te vas molimo da objavite demant sljedećeg sadržaja:

Baratanje poluinformacijama ili nepotpunim podatcima vezanih uz ratne događaje nije dobro niti znanstveno-istraživački prihvatljivo. Ukoliko nema primarnih izvora (dokumenata, zvučnih/video zapisa i slično) vezanih za određeni ratni događaj, onda se za dobivanje cjelokupne slike događaja razgovara sa živim svjedocima koji su u istoj sudjelovali. Memoarsko gradivo je u povijesnoj znanosti i istraživačkoj djelatnosti itekako relevantno, a posebno za događaje o kojima još uvijek nema zapisanih podataka i dogodili su se relativno recentno.

Tijekom bitke za Stolove, ali i na sam pad istih aktivno su sudjelovali i domaći branitelji s područja općine Neum. Lokalni branitelji, točnije zapovjedništvo satnije Neum neugodno je iznenađeno pristupom i razradi sudjelovanja neumskih branitelja kod obrane Stolova. Na temelju napisanih  poluinformacija iznesenih u tekst „Strateški prevažna pobjeda u očuvanju hrvatskog juga o kojoj se malo zna“ iznose demant na pojedine dijelove istoga. 

Pripadnici satnije Neum ograđuju se od dijela članka koji govori da vojnici „napuštaju položaje odbacujući oružje, pa čak i kacige koje im u datom trenutku mogu spasiti i život“ te ističu kako nitko od njihovih suboraca to nije napravio. Svi do jednoga bili su na Stolovima na dan pada, a i dan nakon kada su se konačno svi izvukli. Nije jasno na koga se točno misli kada se navodi bacanje oružja i kaciga te napuštanje položaja stoga se neumski branitelji od toga rezolutno ograđuju.

Posebno se mora istaknuti da u trenutcima pada Stolova, dana 12. travnja, pripadnici samostalne satnije 4. gardijske brigade se, uslijed napada moćnijeg neprijatelja i pod jakom vatrom povlače sa područja sela Udora te dolaze do dijela branitelja satnije Neum koja se nalazila na prvoj crti obrane na Stolovima. Iste upozoravaju na povlačenje i odlaze. Nešto kasnije, istoga dana, zbog iznimno žestokog topničkog udara, pred znatno moćnijim neprijateljem, povlače se i pripadnici satnije Neum sa područja Stolova. Oko 17 sati Stolovi su zauzeti. Dio branitelja satnije Neum ostaje bočno u tzv. klinu na koti Čobanovac te se uz jaku topničku vatru počinju izvlačiti tek sljedećeg dana, odnosno 15 sati nakon pada Stolova i to u dva pravca.

Također, nužno je demantirati i navode da su neumski branitelji došli na obranu Stolova sa seoskih straži, a u članku stoji da: „još uvijek se radi o ekipama ljudi formiranim iz seoskih straža“. Veći dio branitelja satnije Neum prošlo je redovnu vojnu obuku, a dio branitelja je vojnu obuku prolazilo na samim početcima ratnih zahuktavanja kod vojnih instruktora pa čak i stranih. Satnija Neum ustrojena je 23. rujna 1991. godine stoga se ne može reći da su neumski branitelji došli na obranu Stolova sa seoskih straži jer to degradira istinsku ulogu neumskih branitelja u ovoj presudnoj bitci u ovom dijelu Hercegovine, ali i cjelokupnog Južnog bojišta.

Demantiramo autora članka te tražimo da se isti objavi na portalu Dnevnik.ba.

Iza navedenog demanta stoji Udruga dragovoljaca Neum 1991.

15. travanj 2024 19:12