StoryEditor
mostar

Delegacija Vlade FBiH posjetila mostarski Aluminij

Piše desk  /  16.06.2022., 18:02h

Delegacija Vlade Federacije BiH danas je, nakon održane sjednice u Mostaru, posjetila mostarski Aluminij.

Posjeta je upriličena na poziv rukovodstva kompanije Aluminij Industries d.o.o, a u delegaciji su bili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Tom prilikom, menadžment kompanije Aluminij Industries predvođen direktorom Amirom Gross Kabirijem, te zamjenicom direktora Suzi Mikulić, upoznao je delegaciju Vlade FBiH s do sada poduzetim aktivnostima i ostvarenim rezultatima rada. 

Na sastanku je prezentiran i plan razvoja kompanije, te koraci i faze koji se namjeravaju poduzeti u narednom periodu. 

Inače, Podružnica M.T. Abraham grupe, Aluminij Industries d.o.o. i Aluminij d.d. Mostar prije dvije godine potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije, a ova grupa i njeni partneri obavezali se da će započeti primjenjivati strateški plan kako bi se osigurao početak rada Aluminij d.d. Mostar. Ugovorom je utvrđena obveza ponovnog pokretanja proizvodnje i upošljavanja bivših radnika, koje se treba odvijati u etapama.

Vlada Federacije BiH najveći je pojedinačni vlasnik Aluminija s 44 posto dionica koliko imaju i mali dioničari, dok je Vlada Republike Hrvatske vlasnik preostalih 12 posto dionica.

Delegacija je nakon današnjeg sastanka obišla i pogone ljevaonice i anoda. 

Dnevnik.ba

12. kolovoz 2022 02:18