StoryEditor
zajednička izjava

Delegacija EU i Veleposlanstvo SAD: "Pregovori ne bi urodili plodom, politička kriza je produbljena"

Piše desk  /  15.12.2021., 21:13h
Posebni američki predstavnik za Izborni zakon Matthew Palmer i predstavnica Europske unije Angelina Eichhorst, iako je bilo najavljeno, odgodili su dolazak u Sarajevo krajem ovog tjedna povodom nastavka pregovora o Izbornom zakona.

Povodom toga, Delegacija EU i Veleposlanstvo SAD dali su zajedničku izjavu. 

Njihovu izjavu Avaz donosi u cijelosti: 

- Ranije ovog mjeseca, kada su se dužnosnici SAD-a i EU sastali s političkim strankama u BiH i predstavnicima civilnog društva kako bi razgovarali o izbornoj i ustavnoj reformi, politički lideri su se složili da će se pripremiti prije idućih razgovora. Od tada svjedočimo tek manjem napretku. Politički lideri nisu obavili posao koji je neophodan za usklađivanje političkog sustava BiH s propisima EU i sudskim presudama. Osim toga, nakon daljnje neprihvatljive eskalacije od strane Narodne skupštine Republike Srpske 10. prosinca, politička kriza se produbljuje.

Obnovljeni napori na posredovanju u ovim razgovorima sada, prije kraja godine, nažalost ne bi urodili plodom. Takvi napori će dati rezultate tek kada stranke budu istinski radile zajedno na pronalaženju rješenja.

Od vladajuće koalicije smo čuli da su opredjeljeni za ustavne i izborne reforme koje mogu dobiti podršku u Parlamentu. Za napredak BiH su jednako značajne reforme koje bi izbore učinile sigurnim, pouzdanim, kao i uspostavu funkcionalne Vlade Federacije BiH.

Vrijeme je da se ova obećanja ispune.

Apeliramo na stranke da odustanu od maksimalističkih prijedloga, koji nisu utemeljeni u međunarodnim i standardima EU i nemaju podršku u parlamentu ili društvu. Suština demokracije nije u stalnim zastojima radi forsiranja nečijih zahtjeva niti u nametanju volje većine. Također pozivamo predstavnike RS da se u potpunosti vrate u institucije.

EU i SAD su uložili napore u dijalog koji uvažava zabrinutosti i interese svih strana. Ovaj proces je prilika za rješavanje diskriminacije, nefunkcionalnosti i izbornih prevara. 

Uzimajući u obzir političko okruženje i klimu u BiH, ove reforme bi bile značajan iskorak. Stranke znaju što je potrebno uraditi da se usmjere na rješavanje temeljnih uzroka kronične političke krize u BiH - korupcije, nedostatka povjerenja i niskih demokratskih standarda. 

Na strankama je da pojačaju angažaman i dođu za stol spremni za poduzimanje daljnjih koraka. Stoga pozivamo sve strane da se uključe i doprinesu ovom procesu na smislen način, u interesu građana Bosne i Hercegovine - zaključili su u priopćenju. 

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 05:03