StoryEditor
podrška

Dekanica Medicinskog fakulteta UNSA-e: Zaustavite neprimjerene pritiske na profesoricu Izetbegović

Piše desk  /  10.11.2022., 13:31h

Senat Univerziteta u Sarajevu danas s početkom u 13 sati održava izvanrednu sjednicu s dvjema točkama dnevnog reda, a jedna od njih je način stjecanja i revizija diploma.

Članovi senata raspravljaju i odlučuju o diplomama generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

Sjednici prisustvuju rektor UNSA-e, prorektori, predstavnici (dekani) fakulteta, instituta i ostali članovi.

Među njima je i Medicinski fakultet koji je, zbog pisanja medija o najavi ove sjednice, imao potrebu reagirati, kako bi "stali na stranu" svoje zaposlenice, Sebije Izetbegović.

U otvorenom pismu koje potpisuje dekanica Amina Valjevac, između ostalog, traže da se zaustave "neprimjereni pritisci na profesoricu Izetbegović".

- Ne smijemo se naviknuti da su sve učestaliji, neodmjereni i neprikladni medijski napisi, izjave i kampanje, vođene raznim motivima koje nimalo bezazleno ugrožavaju ugled, ljudsko dostojanstvo i osjećaj sigurnosti naših kolega. Moramo stati u zaštitu ljudskih prava i dostojanstva svih članova naše akademske zajednice... - navodi se između ostalog u pismu.

Dalje dodaje da je njena odgovornost, kao članice kolektiva Medicinskog fakulteta, da skrene pažnju na konstantne "neprimjerene pritiske na uvaženu Sebiju Izetbegović".

U pismu je podsjetila da je diploma Izetbegović bila predmet inspekcija i drugih provjera.

- Apeliramo da se u donošenju stavova i odluka koje se tiču naših kolegica i kolega vodimo dokazima, i još bitnije tumačenjem dokaza od strane nadležnih i stručnih institucija ove države - navodi, između ostalog, u pismu.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:25