StoryEditor
Carole Hodge

"Dejtonski sporazum bez ustavnih promjena sprečava BiH da uđe u EU"

Piše fena  /  26.03.2023., 14:36h

Glavne svjetske sile i institucije su, bilo činjenjem ili propustom, omogućile genocid u BiH između 1992.-1995. godine - kazala je danas prof.dr. Carole Hodge sa Sveučilišta u Glasgowu, govoći na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Britanska politika u bosanskom ratu i poslije".

Kada je izbio rat u Hrvatskoj, kako je rekla, neadekvatan odgovor Europske zajednice mogao bi se u velikoj mjeri pripisati nerazumijevanju razvoja unutar Jugoslavije, koja je do sredine 1991. praktički propala u ustavnom, političkom i ekonomskom smislu. Uglavnom zbog usvojenih mjera od beogradskog režima.

-Za Britaniju je jugoslovenska kriza predstavljala priliku da povrati dio izgubljene inicijative unutar Europe, posebno nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke, i da svoju volju potvrdi tamo gdje je bila najjača - diplomacijom i autoritetom svoje vojne pozicije - kazala je Hodge.

Ona je u svom izlaganju kronološki govorila o uticaju britanske politike i međunarodne zajednice na regiju, tijekom rata 90-tih godina, ali i u poslijeratnom periodu.

Govoreći o trenutnoj situaciji u BiH, Hodge je napomenila da je visoki predstavnik u BiH Christin Schmidt više puta izjavio da je njegov glavni posao očuvanje Dejtonskog sporazuma bez amandmana.

- Ipak, uprkos postizanju statusa kandidata, BiH gotovo sigurno neće biti dozvoljeno da uđe u EU u okviru svoje sadašnje etnički segregirane strukture, jer je to protivno principima na kojima je EU zasnovana. Dakle, očuvanje Dejtonskog sporazuma bez ustavnih promjena zapravo sprečava BiH da uđe u ove institucije - ocijenila je Hodge.

Smatra da je rezultat Schmidtovih promjena "jačanje i srpskih i hrvatskih nacionalističih pozicija u BiH”.

- Stranka Milorada Dodika dugi niz godina blisko surađuje s liderom HDZ-a Draganom Čovićem. Rezultat ovih promjena je efektivno stavljanje BiH u ruke etnonacionaličkih političara, političara genocida, prenositelja govora mržnje i pristalica optuženih ratnih zločinaca. Ovo je također pojačalo uticaj Rusije u regiji zbog čega bi zapadne demokracije trebale biti zabrinute - ustvrdila je.

Ističe da ruska prijetnja nije shvaćena dovoljno ozbiljno, te da je u posljednjih desetak godina, pod vodstvom predsjednika Aleksanda Vučića, Srbija imala vojnu i ekonomsku korist uz pomoć EU, Rusije i Kine da postane najmoćnija zemlja na zapadnom Balkanu.

- Vučić želi da ostane na europskom putu, ali da nastavi svoju politiku sjedanja na nekoliko stolica. Ali, punopravno članstvo u EU bi značajno ograničilo Vučićev domet - mišljenja je Hodge.

Naglasila je da BiH ima prijatelje u Velikoj Britaniji.

- ‘Remembering Srebrenica‘ se obilježava svake godine u događajima širom zemlje, a parlamentarci širom političkog spektra su se zalagali za teritorijalni integritet BiH - poručila je Hodge. 

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 15:43