StoryEditor

Deblokirat će se sredstva za četiri projekta koja su bila suspendirana

Piše D  /  06.09.2017., 08:09h

Tekst je došao od Europske komisije s ciljem da se unaprijedi transportna infrastruktura u ovoj regiji. U prijevodu to znači da će BiH na međunarodnoj razini predstavljati državni ministar prometa i komunikacija BiH, a da će se unutarnji dogovori voditi po načelu suglasnosti s entitetskim ministrima.

Ugovor je jedinstven

Na ovaj način bit će odblokirana sredstva za četiri odobrena projekta našoj zemlji koja su ranije bila privremeno suspendirana. Radi se o višemilijunskom grantu sredstava koji je u Trstu blokiran zbog opstrukcija iz entiteta RS. Podsjećamo, riječ je o ugovoru od velikog značaja, s obzirom na to da je potpisivanje ugovora kojim se osniva Prometna zajednica u skladu s dobrom praksom Europske unije i predstavlja značajan korak u procesu integriranja BiH u punopravno članstvo Europske unije, što je vanjskopolitički prioritet BiH.

Kako u BiH nikada ništa ne može bez politike “pod ručnom kočnicom”, tako se i na usvajanje ovog ugovora čekalo nekoliko mjeseci, unatoč činjenici prema kojoj je tekst ugovora jedinstven i nijedna zemlja članica Prometne zajednice ne može ga mijenjati.

Cilj zaključivanja ugovora

Podsjećanja radi, BiH je jedina zemlja zapadnog Balkana koja na konferenciji u Trstu nije potpisala ugovor o Prometnoj zajednici zemalja regije, jer ministri Vijeća ministara iz RS-a, zbog negativnog stava Vlade RS-a, taj prijedlog nisu podržali. U Vladi RS-a tada su smatrali da uvjetii iz sporazuma nisu prihvatljivi do ulaska BiH u EU, te je tražila da usuglašene stavove predstavnicima EU-a prezentiraju tri nadležna ministra na razini BiH i entiteta.

Podsjećamo, na konferenciji u Trstu, koja je održana u lipnju, BiH su odobrena četiri projekta, a u pitanju su tri na koridoru Vc u području Zenice i mediteranski koridor kod Rudanke te rekonstrukcija luke Brčko, a njihova vrijednost je 241,6 milijuna eura. Od tog iznosa Bruxelles će BiH darovati 46,1 milijun eura. Tijekom summita prihvaćeno je ukupno sedam projekata iz regije, čija je vrijednost 538,8 milijuna eura.

Pored BiH, kojoj su odobrena četiri projekata, Srbija je dobila zeleno svjetlo za dva, a Makedonija za jedan. Projekti se sufinanciraju, tako da dio novca moraju osigurati vlasti država kojima su projekti dodijeljeni. Projekti će se, osim sredstvima BiH i Europske komisije, financirati kreditima Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Inače, cilj zaključivanja ugovora je stvaranje prometne zajednice u oblasti cestovnog, željezničkog, unutarnjeg, vodnog i pomorskog prometa, kao i razvoj prometne mreže između EU-a i zemalja potpisnica, piše Večernji list.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 17:27