StoryEditor

Davor Ivo Stier: Najveći protivnici HDZ-u trebaju biti SDP i ljevica, nema velike koalicije

Piše D  /  02.03.2020., 01:03h

Stier je rekao da nije bitno tko je predao koliki broj potpisa, podsjetivši na predaju potpisa za predsjedničke izbore i njihov ishod, kad nije pobijedio kandidat koji je predao i najviše potpisa za kandidaturu. "Važno je 15. ožujka koga će izabrati svi članovi i članice HDZ-a, vidjet ćete, većina će biti za promjene, ali na njima je da to odluče", rekao je Stier.

Objasnio je i zašto on nije istaknuo kandidaturu za predsjednika stranke, nego je podržao Miru Kovača u toj namjeri. "Što se tiče ovog konkretnog momenta i kandidature, ja sam procijenio da ne bi bilo dobro podijeliti ovu Opciju za promjene, zato sam u večeri predsjedničkih izbora rekao da moramo imati u prvom planu interese Hrvatske, u drugom planu interese stranke, a osobni interesi su na zadnjem mjestu", rekao je Stier, dodavši da svaki političar ima ego, ali da osobni interesi svakako moraju biti zadnji.

"Mi smo jasno istaknuli da se mora završiti s pristupom sukoba, s građanskim inicijativama, s referendumskim inicijativama i umjesto sukoba ući u dijalog i da naš glavni suparnik mora biti SDP i ljevica. Sad vidite da našu tezu podržavaju i drugi. Jedna od prvih mjera, ako nam naši članovi daju povjerenje, bit će da na prvoj sjednici novog vodstva stavimo službenu odluku da nakon parlamentarnih izbora neće biti koalicije s SDP-om, dakle, da neće biti velike koalicije, samo ćemo tražiti koalicijske partnere koji su nam svjetonazorski bliski", rekao je Stier.

Istaknuo je da ni Suverenisti, Most ili Miroslav Škoro nisu suparnici HDZ-a. "Na njima je da organiziraju kako će izaći na izbore, neću ja odrediti to, niti njih organizirati, želim poručiti da oni sasvim sigurno nisu naši neprijatelji, ali nisu niti naši glavni suparnici. Naši suparnici trebaju biti SDP i lijevo liberalne stranke. Mi zagovaramo da saveznici budu političke snage koje dijele slične vrijednosti na državotvornoj politici, a da ljevica bude naš glavni suparnik", rekao je Stier, kazavši da HDZ, ako na parlamentarnim izborima ne ostvari rezultat kojim će sam tvoriti većinu u Saboru, treba razgovarati s koalicijskim partnerima sličnoga svjetonazora.

Smatra i kako najveći protivnici HDZ-u trebaju biti SDP i ljevica te da su upravo predstojeći unutarstranački izbori prilika da se o tome govori.

"Neprijatelji ne bi trebali biti ona politika mi ili oni, ne bi trebali na taj način dijeliti naše društvo. Demokratsko nadmetanje da, puno se trošilo vremena, energije u zadnjih par godina u nadmetanju s građanskim inicijativama, s društvenim skupinama koje su isto tako na tom spektru državotvorne, suverenističke politike. Mi to želimo promijeniti. Umjesto sukoba na tom spektru, želimo smanjiti tenziju, stvoriti dijalog, mogućnost za neku suradnju, a naša glavna polemika i suparnici moraju biti SDP i ljevica. Unutarstranački izbori su prilika da se o tome govori", rekao je Stier koji, kaže želi jačati demokršćansku komponentu.

"Velika većina će se odlučiti za promjene, a nakon 15.3. svi mi moramo staviti glavu skupa. Samo HDZ koji okuplja je HDZ koji pobjeđuje. Drugi HDZ-ovac nije naš neprijatelj niti naš suparnik, nego i dalje naš stranački prijatelj", rekao je Stier, piše N1.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 08:09