StoryEditor
danski dio Baltičkog mora

Danska policija objavila rezultate istrage o curenju plina iz Sjevernog toka

Piše hina  /  18.10.2022., 10:35h

Potkraj rujna cjevovodi su oštećeni u eksplozijama na četiri mjesta, dva u švedskim vodama i dva u danskim

Preliminarna istraga štete na dva plinovoda Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora pokazuje da su istjecanje izazvale "silovite eksplozije", objavila je kopenhaška policija danas u priopćenju.

Daljnju istragu o puknućima plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 od 26. rujna u danskom isključivom gospodarskom pojasu zajednički će voditi kopenhaška policija i danska sigurnosna i obavještajna služba.

"Još je prerano govoriti o okvirima u kojima će se odvijati međunarodna suradnja s npr. Švedskom i Njemačkom jer to ovisi o nekoliko aktera", rekla je kopenhaška policija.

Plinovodi oštećeni na četiri mjesta

Potkraj rujna cjevovodi su oštećeni u eksplozijama na četiri mjesta, dva u švedskim vodama i dva u danskim. Vjeruje se da je riječ o sabotaži i otvorena je istraga.

Incident se dogodio u trenutku visokih napetosti između Europske unije i Rusije zbog rata u Ukrajini. Danske vlasti objavile su ranije ovaj mjesec kako plin više ne istječe iz dijelova plinovoda u njihovoj gospodarskoj zoni. Rusija odbacuje optužbe da je odgovorna za oštećenje plinovoda i traži da bude uključena u istragu. 

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 10:08