StoryEditor
paljenje kurana

Danska opozicija: Građanske slobode moraju imati prednost nad vjerskim dogmama

Piše fena  /  03.08.2023., 16:12h

Sedam danskih opozicijskih stranaka izrazilo je u četvrtak protivljenje naporima vlade da učini nezakonitim spaljivanje primjeraka Kur’ana, tvrdeći da bi zakon predstavljao neprihvatljivo ograničenje slobode izražavanja.

Ogorčenje u muslimanskom svijetu zbog skrnavljenja Kur’ana ispred veleposlanstava muslimanskih zemalja u Danskoj i Švedskoj navelo je obje vlade da objave da će tražiti načine da zakonski ograniče paljenje svetih knjiga.

Zabrana spaljivanja Kur’ana poremetila bi, međutim, princip slobode govora u Danskoj, navode opozicijske stranke u zajedničkom priopćenju.

- Sve dole potpisane stranke podržavaju osnovne danske građanske slobode, i mišljenja su da građanske slobode uvijek moraju imati prednost nad vjerskim dogmama - napisali su oni.

-Popuštanjem vanjskom pritisku, vlada bi također mogla da otvori vrata stranim zemljama koje se miješaju u nacionalnu politiku - dodaju stranke.

Veto nasilnog čovjeka ne smije prevladati i ne smije postavljati granice danskoj politici i danskoj demokraciji, poručili su iz opozicije.

U rasponu od krajnje desne stranke Nove desnice do krajnje lijevog Crveno-zelenog saveza, sedam stranaka zajednički imaju 72 mjesta u parlamentu od 178 članova, dok vlada tri stranke desnog centra i lijevog centra ima ukupno 88 mjesta.

Usprkos prosvjedima, vlada će nastaviti da radi na sprečavanju spaljivanja Kur’ana, kazao je ministar pravde Peter Humelgaard za javni emiter programa DR, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 02:39