Article_Top_970x250

Danska ne želi prihvatiti djecu svojih ISIL-ovaca

ništa od povratka

Danska ne želi prihvatiti djecu svojih ISIL-ovaca

sij 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Arhiva

Danska premijerka Mette Frederiksen kazala je kako u svoju zemlju ne žele primiti djecu danskih državljana koji su se borili na stranim ratištima za tzv. Islamsku državu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Frederiksen je, u izjavi za danske medije, poručila kako bi Danska, u slučaju da prihvati djecu svojih državljana koji su se borili u redovima ISIL-a u Siriji, bila primorana potom prihvatiti i majke te djece.

“Kao vlada, ne želimo prihvatiti djecu u Dansku jer su njihove obitelji okrenule leđa Danskoj i borile se za ISIL. Tako su odlučili o budućnosti svoje djece”, poručila je Frederiksen. Prema navodima danskih medija, u kampovima u Siriji boravi najmanje 30 djece čiji su roditelji bili u redovima ISIL-a, prenosi AA.

Međutim, za razliku od Danske, stav BiH je da će prihvatiti sve povratnike sa stranih ratišta, bivše borce ISIL-a, njihove žene i djecu. Nedavno se iz izbjegličkih kampova u Siriji vratilo tek 24 osobe, među kojima i borci ISIL-a za kojima su bile raspisane međunarodne tjeralice, a deportacija čeka još najmanje 350 bh. državljana iz kampova Sirije i Iraka.

Dnevnik.ba