StoryEditor
zabrinuti za sigurnost

Danska izglasala zakon kojim zabranjuje paljenje Kurana

Piše hina  /  07.12.2023., 17:50h

Danski parlament je u četvrtak izglasao zakon kojim postaje nezakonito paliti primjerke Kurana na javnim mjestima nakon što su prosvjedi u muslimanskim zemljama zbog oskvrnuća svete knjige islama izazvali zabrinutost za nacionalnu sigurnost nordijske države.

Protuislamski aktivisti u Danskoj i Švedskoj održali su niz javnih prosvjeda na kojima su spalili ili oštetili primjerke Kurana, što je izazvalo napetosti s muslimanima i dovelo do zahtjeva da vlade nordijskih zemalja zabrane takve postupke.

Danska je pokušala uspostaviti ravnotežu između ustavom zaštićene slobode govora, uključujući pravo da se kritizira religija, i nacionalne sigurnosti s obzirom na strah od toga da bi spaljivanja Kurana moglo prouzročiti islamističke napade.

Kritičari u Švedskoj i Danskoj tvrde da bilo kakvo ograničavanje kritika upućenih religiji, uključujući paljenje Kurana, potkopava teško izborene slobode.

“Povijest će nam strogo suditi zbog ovoga i to s dobrim razlogom. Sve se svodi na to jesmo li mi odredili ograničavanje slobode govora ili nam je ono nametnuto izvana”, rekla je Inger Stojberg, čelnica protuimigrantske stranke Danski demokrati, koja se protivi zabrani.

Centristička vlada u Kopenhagenu tvrdi da će nova pravila imati tek rubni učinak na slobodu govora te da je kritiziranje religije na druge načine i dalje zakonito.

Kršenje novog zakona će biti kažnjivo novčanim kaznama ili zatvorskom kaznom do dvije godine, rekla je vlada.

Švedska također razmatra načine da na zakonit način ograniči oskvrnuća Kurana, no ima različit pristup od Danske.

Stockholm razmatra mogućnost da policija pri odlučivanju o zahtjevima za odobrenje javnih prosvjeda u obzir uzima nacionalnu sigurnost.

Dnevnik.ba

19. lipanj 2024 02:39