StoryEditor
leopard 2

Danska i Nizozemska odustale od slanja tenkova Ukrajini

Piše hina  /  15.02.2023., 17:55h

Šef europske diplomacije pozvao je države da se pridruže Njemačkoj u slanju tenkova Ukrajini, u intervjuu objavljenom u srijedu, nakon što su mediji izvijestili da su Danska i Nizozemska odustale od slanja tenkova Leopard 2 Kijevu.

"Države moraju isporučiti koliko god je tenkova moguće što je moguće brže. Bilo bi jako razočaravajuće da, nakon što se toliko dugo upiralo prstom u Njemačku jer ništa ne čini, sada te države to ne učine", rekao je Josep Borrell za njemačku televiziju Phoenix.

Pozivajući se na izvore, njemački dnevni list Die Welt je u srijedu izvijestio da su nizozemska i danska vlada odustale od slanja tenkova Leopard 2 Ukrajini.

"Znam da postoje stotine tenkova u vojskama u EU-u, od kojih neki moraju biti obnovljeni, ali tada to morate učiniti i to brzo jer će na proljeće biti prekasno", rekao je. 

Nizozemska je u srijedu poručila da nije promijenila stajalište o mogućem slanju tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Nizozemska ne posjeduje te tenkove, ali ih je unajmila 18 od Njemačke. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je prošli mjesec da je spreman poslati ih Ukrajini.

"Nizozemska ne posjeduje tenkove", rekla je glasnogovornica nizozemskog ministarstva obrane Sascha Louwhoff za Reuters.

"S Njemačkom je odlučeno da će tenkovi iz druge bojne biti primjereniji za slanje Ukrajini. Da je Njemačka odlučila poslati tenkove iz naše zajedničke bojne, ne bismo se tome protivili. Niti ćemo se protiviti ako oni odluče poslati ih kasnije."

Nizozemska, Danska i Njemačka objavile su ovaj mjesec da će kupiti najmanje 100 tenkova Leopard-1A5 za Ukrajinu.

18. travanj 2024 19:35