StoryEditor
podcast bura

Danijal Hadžović: "Politički lešinari manipuliraju željama svakog od tri naroda u BiH"

Piše desk  /  17.03.2023., 14:10h

Novinar Danijal Hadžović u jubilarnom, stotom, izdanju podcastu Bura govorio je o društvenim, ekonomskim i političkim problemima s kojima se Bosna i Hercegovina suočava. Govorio je o tomu kako političke stranke provode "tihu okupaciju" mainstream medija u BiH te objasnio na koji način se građani BiH suočavaju s novostečenim slobodama.

U razgovoru s urednikom i voditeljem Podcasta Bura Juricom Gudeljom, Hadžović je objasnio kako je u BiH postalo normalno da su se političke stranke u BiH pretvorile u biroe za zapošljavanje i to iz razloga što stranke u BiH, kao i Komunistička partija u bivšoj Jugoslaviji, imaju ogromnu kontrolu nad bh. ekonomijom.

Također, Hadžović je govorio o padu SDA i bračnog para Izetbegović s vlasti na svim razinama u BiH. Objasnio je kakva je bila uloga Osmana Mehmedagića Osmice u strukturi održavanja moći SDA. Upozorio je kako je Izetbegović odlučio žrtvovati Lendu, potpredsjednika FBiH, u svrhu što duljeg održavanja na vlasti tehničke Vlade FBiH.

Istovremeno, govorio je i o nesposobnosti oporbe koja je dozvolila da im SDA pokupuje izaslanike u Domu naroda FBiH, koja nema viziju razvoja BiH i za koju je ustvrdio da zapravo čeka da stranci riješe političke probleme te da im vlast doslovno padne s neba.

Naglasio je, pak, kako očekuje od visokog predstavnika da će morati ponovno intervenirati kako bi se zaobišla nadolazeća blokada formiranja Vlade FBiH iza koje stoji SDA. K tomu je i iznio svoje viđenje tog što bi Schmidt trebao napraviti. Istaknuo je kako su se zapadne sile odlučile obračunati s najgorim dijelovima društva u BiH.

Hadžović je objasnio i kako bi odgovorni političari mogli u relativno kratkom roku početi izgrađivati BiH, no uglavnom se odlučuju na razaranje jer im je na takav način lakše doći do glasova. Puno je lakše, rekao je, podsjećati stalno na rat i pogrijavati PTSP, nego se zaista uhvatiti u koštac s društvenim problemima.

Govoreći, pak, o DF-u i Željku Komšiću, rekao je kako odnos SDA i DF-a podsjeća na nekadašnji odnos Miloševića i Šešelja. Smatra kako je DF satelitska stranka SDA te da nije samostalan politički subjekt.

Hadžović i Gudelj su govorili i o lideru NiP-a Dini Konakoviću, složivši se kako bi on mogao biti netko tko može unijeti nešto novo na političku scenu u BiH.

Također, Hadžović je objasnio zbog čega je sloboda važnija od sigurnosti i zbog čega se kroz borbu za slobodu zapravo bori i za sigurnost.

Dnevnik.ba

23. srpanj 2024 21:54