StoryEditor

Dani sv. Nikole Tavelića započinju 5. srpnja

Piše D  /  01.07.2019., 12:07h

Prvog dana manifestacije, 5. srpnja, u prostorijama Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba Hommage Virgiliju Nevjestiću.

U subotu, 6. srpnja, u organizaciji AK Puls iz Tomislavgrada, s početkom u 8 sati, planiran je start prvog hajdučkog traila na planinsko-brdskim dijelovima Tušnice i Kologaja. Kako su najavili iz AK Pulsa, trkači koji pokažu spremnost i istrče 40 kilometara staze zaslužit će titulu harambaše, titulu hajduka za 22 istrčanih kilometra, odnosno titulu jataka za 13 istrčanih kilometara.

Po završetku trail utrke, istoga dan s početkom u 11 sati mimohodom i svečanom akademijom bit će obilježena 27. obljetnica osnutka Brigade kralja Tomislava.

Za 7. srpnja planiran je koncert "Čuvarica" u spomen bazilici, a 8. srpnja bit će obilježen Dan općine u spomen na 1924. godinu, kada je u čast tisućite obljetnice krunidbe kralja Tomislava položen kamen temeljac za izgradnju duvanjske bazilike.

Program će započeti u 10.30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima, a pola sata kasnije u kino dvorani bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća Tomislavgrad.

U dvorani ispod Franjevačkog samostana 9. srpnja u 19 sati bit će predstavljena monografija "Pozdrav iz Tomislavgrada", a 10. srpnja Lutkarsko kazalište Mostar u kino dvorani izvest će predstavu "Vuk i kozlići".

Nezaobilazni dio Dana sv. Nikole Tavelića je "Večer folklora i tradicijskih običaja", koja će se održati ispred spomen bazilike u četvrtak, 11. srpnja, s početkom u 20 sati.

U petak, 12. srpnja, u 19 sati predviđeno je održavanje znanstvenog simpozija "Duvanjski praslon - div iz pretpovijesti" u dvorani ispod Franjevačkog muzeja.

Završnica "Dana sv. Nikole Tavelića" je u nedjelju, 14. srpnja. Misno slavlje predvodit će fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Sv. Križa - Bosne Srebrene, nakon čega slijedi narodno veselje, a u večernjim satima "Večer bećarca i gange" na novootvorenom Trgu gange i hajdučke družine, najavili su organizatori.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:14