StoryEditor

Danas zasjeda Dom naroda FBiH: Hoće li Bošnjaci nastaviti s agresijom na državu BiH?

Piše Gloria Lujanović  /  19.07.2018., 12:07h

Na današnjoj izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH izlasanici će raspravljati o jednoj točki - prijedlogu Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH". Bošnjačka politička većina ( SDA, SBB, SDP, DF) ovim prijedlogom zakona koji je ranije usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH pokušavaju legalizirati nametanje političkih predstavnika Hrvatima, Srbima i Ostalima u FBiH te entitet FBiH staviti iznad BiH i njenih institucija, poglavito, Ustavnog suda BiH i presude u predmetu Božo Ljubić.

Iako je Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić osporio dijelove Izborne zakona BiH, bošnjački su se zastupnici odlučili na nastavak političke agresije na BiH i njene institucije prijedlogom Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. 

Osporeni dijelovi Izbornog zakona BiH Bošnjacima su do sada de facto omogućavali punu kontrolu cjelokupnog Parlamenta FBiH, a posljedično i kontrolu izvršne vlasti na razini FBiH. 

Predloženi svebošnjački "Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH" na formalno-proceduralnoj razini predstavlja grubo kršenje ustavno-pravne strukture uspostavljene Daytonom i Ustavom BiH i entitetski je udar na državu BiH i njene institucije. Osim toga, spomenuti "svebošnjački zakon" o kojem će se danas izjasniti izlaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH u sebi sadržava iste one odredbe koje je Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić proglasio neustavnim i Središnje izborno povjerenstvo te odredbe proglasilo nevažećim. 

Svebošnjački zakon (SDA, SBB, SDP, DF i NS) usvojili su ga ranije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kada je Klub zastupnika Hrvatskog narodnog sabora BiH napustio sjednicu jer se njime nasilno pokušava promijeniti karakter Federacije BiH. 

Željko Komšić, lider DF-a i bivši nelegitimni i nelegalni član Predsjedništva iz hrvatskog naroda sinoć je kazao kako "nikada više Zagreb i Beograd neće nama pisati zakone". Bošnjačka relevantna javnost zakon je najavila kao patritoski čin čime se BiH spašava od ultimatuma Hrvatskog narodnog sabora i Dragana Čovića, aktulanog legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva BiH. 

Međutim, derogiranje Ustava BiH i političko-pravna agresija na BiH, njene institucije u režiji bošnjačkih stranaka jasno govori kako se svebošnjačkim zakonom o izbornim jedinicama FBiH i de jure treba pretvoriti u unitarni entitet s aposlutnom dominacijom bošnjačkog naroda. 

Osim bošnjačkih parlamentaraca u Zastupničkom domu PS BiH, u proces pretvaranje Federacije BiH u bošnjački entiet uključio se i aktualni saziv Vlade FBiH koji je dao Mišljenje kojim je podržano donošenje ovog protuustavnog i antidaytonskog "Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH". Mišljenje je Vlada FBiH donijela bez prethodno provedenih procedura pribavljanja mišljenja i nadlaženih povjerenstava i tijela Vlade FBiH. 

Jozo Bagarić, predsjednik Kluba HNS-a BiH u Zastupničkom domu Parlaementa FBiH ranije je za Dnevnik.ba rekao je Zakon o izbornim jedinicama samo još jedan korak u pretvaranju FBiH u bošnjački entitet.

„Ovo s ovim zakonom o izbornim jedinicama u FBiH je u biti samo jedan korak u procesu pretvaranja FBiH u bošnjački nacionalni entitet. Naravno, bošnjačke stranke u toj ideji su jedinstvene i osobno smatram da imaju potporu međunarodnih dužnosnika za ovo što rade", rekao je Bagarić.

Na sporni zakon upozoravali su iz Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH tvrdeći kako je to "klasičan udar na državu". 

Također, i Biskupska konferencija BiH na zasjedanju u Banjaluci, 14. srpnja priopćila je kako je neprihvatljivo da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od životnog interesa za jedan narod protiv njegove volje. 

"Ako se to želi postići i podržavati spomenute vrednote, onda iz političkoga djelovanja trebaju nestati majorizacija i preglasavanje. Jednako je neprihvatljivo, da se u parlamentarnoj praksi donose odluke od sudbinske važnosti i životnog interesa bez većine predstavnika jednoga naroda i protiv njihove volje. U ratu smo govorili, da se sreća jednoga čovjeka ne može graditi na nesreći drugoga i da jedan narod ne može do svoga napretka na štetu drugoga naroda, te i danas ponavljamo, da se sretna budućnost i boljitak Bosne i Hercegovine ne mogu graditi na nesreći i nijekanju bilo kojega naroda. Uz to, od posebne je važnosti, da se u provedbi rezultata izbora dosljedno poštuje konstitutivnost svakoga naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, tako što će izborni legitimitet biti pravilo predstavljanja naroda. U protivnom, u društvu, koje drukčije primjenjuje zakon, vlada nepravda i pravno nasilje čime zakon gubi svoj osnovni smisao, koji se zove zaštita pravde. U tom smislu, zaista je neshvatljivo i neprihvatljivo neprovođenje pravomoćnih presuda mjerodavnih domaćih i stranih sudova, koje se tiču organizacije izbora i provedbe njihovih rezultata na općoj i nekim lokalnim razinama", priopćeno je iz BK BiH. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 04:30