StoryEditor
lider sda odbio

Danas u Banjoj Luci posebna sjednica NSRS, pozvani su Izetbegović i Čović

Piše Desk  /  01.02.2022., 08:00h
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za danas je zakazao posebnu sjednicu s jednom točkom dnevnog reda: političko - ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović ranije je uputio poziv predsjednicima SDA Bakiru Izetbegoviću i HDZ-a BiH Draganu Čoviću da prisustvuju i obrate se na ovoj sjednici.

"Uvjereni smo da bi vaše sudjelovanje na posebnoj sjednici NSRS dalo značajan doprinos razvijanju dijaloga i iznalaženju najprihvatljivijih rješenja za BiH", naveo je Čubrilović u pismu.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovorio je da neće prisustvovati ovoj sjednici, navodeći da je "iznalaženje najprihvatljivijih rješenja za državu Bosnu i Hercegovinu" stvar državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i ostalim nadležnim državnim institucijama.

Dodao je da Stranku demokratske akcije u NSRS-u predstavlja niz veoma iskusnih i sposobnih zastupnika koji mogu dati konstruktivan doprinos rješavanju situacije u kojoj se kao društvo i država nalazimo, ali samo u dijelu koji se odnosi na entitet RS, naveo je Izetbegović u odgovoru na Čubrilovićev poziv.

Prema pisanju pojedinih medija, očekuje se da će lider HDZ-a BiH Dragan Čović prisustvovati sjednici NSRS.

Sjednica u Banjoj Luci trebala bi početi u 12 sati.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:56