Article_Top_970x250

Danas se ponovno glasa na jednom biračkom mjestu u BiH, dogodio se nevjerojatan pokušaj prijevare

pod lupom

Danas se ponovno glasa na jednom biračkom mjestu u BiH, dogodio se nevjerojatan pokušaj prijevare

stu 29, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Fena

Koalicija za slobodne i poštene izbore Pod lupom promatra današnje ponovljene izbore na jednom biračkom mjestu u Novom Gradu, u Republici Srpskoj. Riječ je o biračkom mjestu 007B040 (Suhača). Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je na ovom biračkom mjestu poništilo izbore zbog problema i prekida glasanja na izborni dan, 15. studenog 2020. godine te utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora

"Promatrač Koalicije Pod lupom izvijestio je da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na ovom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića za obje izborne utrke (načelnik i skupština općine) bilo unaprijed označeno. Obaviješteni su općinska izborna komisija, Središnje izborno povjerenstvo i nadležna policijska uprava, a o uočenom je načinjen zapisnik", navodi se u priopćenju Koalicije.

Navode kako zvuči "skoro pa nevjerojatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje danas u BiH i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i promatrača netko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova".

Koalicija Pod lupom alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnoj razini, da ne smije biti sudionik izbornih nepravilnosti i pokušavati iste ublažiti ili prikriti. Za navedeno kazneno djelo netko mora odgovarati, a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti te sudionici i nalogodavci najoštrije kažnjeni.

Naveli su kako će Koalicija Pod lupom zahtijevati ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta u općini Novi Grad (RS) zbog ranije uočenih nepravilnosti počinjenih od strane Općinske izborne komisije Novi Grad i biračkih odbora na redovnim lokalnim izborima održanim 15. studenog 2020. godine.

Biračko mjesto je otvoreno za glasanje oko 08:15, a prema informacijama kojima Koalicija Pod lupom raspolaže, nakon utvrđivanja rezultata od strane biračkog odbora, sav izborni materijal će biti otpremljen izravno u Glavni centar za brojanje u Sarajevu.

Koalicija Pod lupom će nastaviti promatrati današnje izbore na ovom biračkom mjestu do okončanja svih procesa i redovno će informirati javnost o svim uočenim nepravilnostima.

Dnevnik.ba