StoryEditor

"Danas se mora razmatrati zakon o minimalnoj plaći, radnicima je nemoguće živjeti"

Piše D  /  09.10.2019., 11:10h

Stoga je Klub zastupnika SDP-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH uputio ovaj zakon u proceduru i inzistirat će da se nađe na dnevnom redu današnje sjednice Doma, s obzirom na to da je upravo danas na redu rasprava o zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak, piše Dnevni avaz.

- Radnički standard je toliko loš da čak i ljudi koji imaju posao odlaze iz BiH jer ne mogu izdržavati sebe i obitelj. Svatko mora i treba živjeti od svog rada. Ovo više nije samo ekonomsko nego i pitanje egzistencije. Nemoguće je živjeti s minimalnom plaćom koja je iznosila 406 KM, dok je potrošačka košara više od 2.000 KM – rekao je Damir Mašić, šef Kluba zastupnika SDP-a.

Mašić je podsjetio da je zaključak iz travnja ove godine usvojen na inicijativu poslanika SDP-a i SBB-a, te da je njime poručeno da zakoni o doprinosima i o porezu na dohodak neće biti razmatrani bez zakona o minimalnoj plaći.

Istaknuo je i da u ovom trenutku nijednim aktom nije definirana minimalna plaća, tako da je poslodavci mogu isplaćivati i u iznosu od 100 KM.

- Nama ne trebaju proračunska otvaranja radnih mjesta, nego ih treba otvarati gospodarstvo – dodao je Mašić.

Pojasnio je da se zakonom koji je predložio SDP planira u prvoj godini povećati minimalna plaća za 55 posto, što je do 100 KM, a u drugoj godini do 60 posto, što je do 200 KM, dok bi dalje Vlada imala obvezu u skladu s rastom troškova života povećavati minimalnu plaću.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:34