StoryEditor

Danas pregovori o budućnosti Aluminija

Piše D  /  28.02.2020., 08:02h

Skupština Aluminija odbacila je prije tjedan dana ponudu o višegodišnjem zakupu kapaciteta ovog poduzeća zbog čak deset manjkavosti u ponuđenom ugovoru, međutim ostavljen je rok od 30 dana za stavljanje nove, adekvatnije ponude na stol.

Predstavnik Vlade Federacije BiH tada je kazao kako neće olako prepustiti perspektivnu industriju kojoj se tek otvara prostor za napredak u budućnosti.

Ponuda konzorcija Abraham Group ocijenjena je sramotno niskom za poduzeće koje ima kapacitet zapošljavanja gotovo 1000 djelatnika i imati milijunske prihode. Ostavljen je rok od 30 dana za ispravljanje ponude, zbog čega predstavnici konzorcija dolaze u narednim danima obaviti sastanke s Vladom i predstavnicima poduzeća, podsjeća BHRT.

Ipak, resormi federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić još uvijek vjeruje kako je jedini izlaz stečaj.

“Opcija stečaja nije po meni loša za Aluminij, s obzirom na to da je vrlo teško pokrenuti gospodarsko društvo koje ima 400 milijuna obaveza. Jedna od najispravnijih varijanti bi bila da se Aluminij pošalje u stečaj, a onda da se formira firma u stečaju koja bi ostvarivala profit. Model koji je jedini ostvariv jest da ekonomsko društvo radi i ostvaruje određeni profit”, rekao je Džindić.

Fadil Novalić je kazao kako sve zainteresirane strane traže da Federacija Bosne i Hercegovine izmiri dugove Aluminija i zato je nemoguće prodati poduzeće. Kaže da bi tečaj to riješio.

“S naše državne strane, HZHB ima glavninu potraživanja, što mi nemamo pravo, s naplatama ide i naplata poreza i svašta nešto. S druge strane, od nas se traži pod različitim nazivima da subvenciramo električnu energiju. U ime prihvaćenih principa energetske zajednice iz Beča, mi to ne možemo prihvatiti. Nema subvencija, tržište je slobodno i otvoreno. Jedino stečaj i tada prihvatiti Aluminij bez obveza, ali tada valja platiti tu stečajnu masu koja ide vjerovnicima”, kazao je Novalić.

Među dioničarima je drukčiji stav – sve je, smatraju oni, političko pitanje u kojem bošnjački ministri pomažu poduzeća po BiH, dok hrvatski političari ne pokazuju ni najmanje angažmana za svoje biračko tijelo.

Predsjednik Udruge malih dioničara Dial Zlatko Topić smatra da načina za oporavak još uvijek ima.

“A taj način je u Vijeću ministara i Vladi Federacije, gdje Aluminij kao hrvatska komponenta ima svojih nekoliko članova koji nikad nisu podigli ruku za Aluminij, dok bošnjačka strana 200 milijuna za rudnike, dok smo mi moliti i tražili 15 milijuna da pokrene ljevaonicu”, istaknuo je Topić.

Od zatvaranja Aluminija bruto društveni proizvod Bosne i Hercegovine je opao i u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ističu kako su svjesni važnosti koju ovo poduzeće ima za čitav jedan krug pratećih poduzeća širom zemlje. Također ističu kako prelaskom na obnovljive izvore energije proizvodnja aluminija ubrzano dobiva na značaju te uvjeravaju da borba za mostarsko poduzeće neće prestati. Pa ipak, intenzitet pregovora kakav je sada na snazi trebao se dogoditi još prije godinu ili godinu i pol.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:53