StoryEditor
sarajevo

Danas novi bošnjački prosvjedi pred OHR-om: Na meti Hrvati i Christian Schmidt

Piše desk  /  24.10.2022., 13:11h

Slični prosvjedi nabijeni mržnjom prema Hrvatima održani su ljetos, 25. srpnja, kao i 7. rujna, kada su "građani" Schmidtu poručili da je "dosta bilo ponižavanja i podjela".

Ispred zgrade OHR-a u Sarajevu danas će ponovo biti održani prosvjedi zbog nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, koje je u izbornom danu nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Prosvjede organizira "neformalna grupa građana", iza koje stoje redom bošnjački nacional-šovinisti poput Nihada Aličkovića iz "Antidayton grupe", Reufa Bajrovića poznatog po aktivnom širenju kroatofobije i sličnih individua s bliskim vezama sa SDA i DF-om. Početak prosvjeda je planiran u 17 sati.

Prosvjednici će tražiti "ili povlačenje odluka ili smjenu Schmidta". Izvjesno je kako neće dobiti ni jedno ni drugo.

U obrazloženju navode kako će zahtijevati od visokog predstavnika Christiana Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak.

Podtekst prosvjeda je nezadovoljstvo bošnjačke političke javnosti činjenicom da na proteklim izborima nisu uspjeli dekonstituirati Hrvate i praktično pretvoriti FBiH u unitarni entitet pod bošnjačkom dominacijom.

"Imamo pravo i mehanizam za tvoju smjenu postoji. Ukoliko je potrebno obratit ćemo se međunarodnoj zajednici i tražiti od Europskog Parlamenta, Brisela, Straßburg, Berlina tvoju smjenu. S tvojom smjenom odlaze i tvoje odluke jer ti s takvim odlaskom nisi otišao s krajem mandata već smijenjen, što znači da nisi bio dobar pa si smijenjen i da su tvoje odluke manipulatorske i štetne i da ih nećemo prihvatiti", poručili su Schmidtu organizatori na društvenim mrežama.

Slični prosvjedi nabijeni mržnjom prema Hrvatima održani su ljetos, 25. srpnja, kao i 7. rujna, kada su "građani" Schmidtu poručili da je "dosta bilo ponižavanja i podjela".

Inače, riječ je o skup visokog rizika s obzirom na to da su posljednjih tjedana učestale više ili manje prikrivene prijetnje Schmidtu sve zbog činjenice da je nametanjem odluka vezanih za Izborni zakon samo djelomično uvažio činjenicu da je BiH jedinstvena država, sastavljena od dva teritorijalna entiteta i koju čine tri konstitutivna naroda.

Bošnjačkoj politici, pokazalo se, neprihvatljiva je država BiH u kojoj vlast dijele s druga dva konstitutivna naroda.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:58