StoryEditor

Danas konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

Piše D  /  20.02.2019., 07:02h

U najavljenom dnevnom redu je i Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2019. godinu.

Predviđeno je da novoizabrani delegati prethodno polože zakletvu za predstojeći četvorogodišnji mandat, a da potom bude izabrano rukovodstvo Doma.

Proračun, kao i prateći akt, zakon o njegovom izvršavanju, predloženi su po hitnom postupku, kao i dopuna Zakona o proračunima.

Jedna od najavljenih točaka dnevnog reda je izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predložene su i odluke o davanju suglasnosti na ovogodišnje financijske planove federalnih zavoda za upošljavanje, za penzijsko i invalidsko osiguranje, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Federalnog fonda solidarnosti.

Sjednica treba početi u 11.00 sati, a do izbora novog rukovoditelja vodit će je predsjedateljica dosadašnjeg saziva Lidija Bradara.

U ovom mjesecu će zasjedati i Zastupnički dom, čija je prva redovna sjednica u novom mandatu najavljena za 28. veljače. Jedna od predloženih točaka dnevnog reda je razmatranje, po skraćenom postupku, zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji. Inicijatori su zastupnici Demokratske fronte i Građanskog saveza.

Podsjećamo, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara održala je jučer radno-konsultativni sastanak s predstavnicima stranaka koje će participirati u novom sazivu Doma.

"Ovo je bio sastanak tehničkog karaktera uoči konstitutivne sjednice Doma. Usuglasili smo privremena radna tijela, a očekujemo da delegati preuzmu mandate, da se formiraju klubovi naroda, te da u demokratskom ozračju usvojimo ovogodišnji proračun Federacije BiH. Nova Vlada Federacije BiH mogla bi biti formirana u ožujku", kazao je zastupnik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu PFBiH Asim Sarajlić nakon sastanka.

Ističe da je Klub Srba ponovo nepopunjen, navodeći da nije optimist da tu ima konsenzusa unutar Kluba. Dodao je da SDA ima devet delegata u Klubu Bošnjaka, zajedno sa Strankom za BiH koja ima jednog delegata.

Novo rukovodstvo, naglasio je Aner Žuljević iz SDP-a BiH, potrebno je kako bi se na današnjoj sjednici mogao izglasati proračun Federacije BiH.

"Važno je da imamo novog predsjedatelja Doma koji će potpisati proračun FBiH i da sve isplate krenu do kraja tjedna. Način na koji će se odvijati sjednice određena je upravo financijskom situacijom, tako da glasanje o proračunu neće ništa pokazati, odnosno tko bi moga činiti većinsku vlast", rekao je jučer Žuljević.

Šefica Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Alma Kratina dodala je da će procedura oko delegiranja u državni Dom naroda biti završena nakon što danas sve stranke dostave svoje prijedloge u Federalni dom, a potom budu proslijeđeni SIP-u BiH.

"Imamo naznake kto će u kakvoj komisiji sjediti, a sutra ćemo posebno nastojati da se usvoji proračun FBiH kako ne bi stali procesi", rekao je jučer Zvonko Marić iz Saveza za bolju budućnost, ne želeći komentirati hoće li ta stranka ući u koaliciju ili ne.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 09:46