Article_Top_970x250

Danas je Veliki četvrtak: Kako se inače obilježava i što ustvari označava?

Danas je Veliki četvrtak: Kako se inače obilježava i što ustvari označava?

tra 09, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Veliki četvrtak označava i posljednji dan korizme te njime počinju dani vazmenog trodnevlja.

Danas obilježavamo Veliki četvrtak, dan kojim započinje vazmeno trodnevlje. Na ovaj se dan Crkva prisjeća Posljednje večere na kojoj je Isus Krist, uoči smrti i muke, ustanovio sakrament Euharistije i sakrament ministerijalnog svećeništva. 

Misna su slavlja i obredi mogući samo u župnim crkvama i samostanima, ali bez vjernika te uz dezinfekciju predmeta i prostora pa će ove godine, zbog trenutačne situacije, obilježavanje biti nešto drugačije, odnosno uz radijski i televizijski prijenos.

Inače, običaj je da se na Veliki četvrtak održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, a slavi je biskup sa svećenicima. U svakoj se biskupijskoj zajednici na Veliki četvrtak ujutro slavila misa posvete ulja, na kojoj su biskup i svećenici, koji su dio dijecezanskoga svećenstva, obnavljali obećanja s ređenja.

Također, na Veliki se četvrtak blagoslivljaju ulja za slavljenje sakramenata: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i sveta krizma, a diljem zemlje održavao se i tradicionalni obred pranja nogu, prenosi Večernji.

Što se tiče običaja kod Hrvata, od četvrtka do subote ne obavljaju se teži fizički poslovi te u te dane ne zvone crkvena zvona.

Dnevnik.ba